SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJKIEM

Mój wczorajszy obiadek – proste połączenie prostych składników – ale jakież dobre. Szpinak, który uwielbiam oraz jajko, które potrawie nadaje „klasy”. Szpinak zapiekany z jajkiem można podać na obiad lub ciepłą przystawkę (wtedy jedno jajko na osobę w zupełności wystarczy).

SKŁADNIKI SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJKIEM:

  • 1 garść świeżego szpinaku, może być mrożony w liściach
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu lub pecorino
  • 2 łyżki pesto, opcjonalnie
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Świeży szpinak dokładnie opłukać, odciąć ogonki i osuszyć. Wyłożyć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą i dusić chwilę. Jeśli używamy szpinaku mrożonego trzeba go wcześniej rozmrozić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Dodać roztarty z solą czosnek, pesto i doprawić do smaku.
  3. Masę szpinakową wyłożyć do kokilki, zrobić wgłębienie i do niego wybić jajo. Wierzch posypać wiórkami sera oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Zapiekać w temperaturze 180 stopni C do ścięcia białka jaja, żółtko powinno być lekko lub jeśli ktoś lubi mocno płynne.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz