Mój wczorajszy obiadek – proste połączenie prostych składników – ale jakież dobre. Szpinak, który uwielbiam oraz jajko, które potrawie nadaje „klasy”. Szpinak zapiekany z jajkiem można podać na obiad lub ciepłą przystawkę (wtedy jedno jajko na osobę w zupełności wystarczy).
SKŁADNIKI SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJKIEM:
- 1 garść świeżego szpinaku, może być mrożony w liściach
- 2 jajka
- 2 łyżeczki tartego parmezanu lub pecorino
- 2 łyżki pesto, opcjonalnie
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Świeży szpinak dokładnie opłukać, odciąć ogonki i osuszyć. Wyłożyć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą i dusić chwilę. Jeśli używamy szpinaku mrożonego trzeba go wcześniej rozmrozić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Dodać roztarty z solą czosnek, pesto i doprawić do smaku.
- Masę szpinakową wyłożyć do kokilki, zrobić wgłębienie i do niego wybić jajo. Wierzch posypać wiórkami sera oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Zapiekać w temperaturze 180 stopni C do ścięcia białka jaja, żółtko powinno być lekko lub jeśli ktoś lubi mocno płynne.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
I juz wiem, co bedzie jutro na sniadanie 🙂
Kuszące…
chyba niestety nie moje smaki, ale… ale… kiedyś spróbuję na pewno