PLACUSZKI NA MĄCE Z CIECIERZYCY

Placuszki na mące z ciecierzycy

Dzisiaj ostatni dzień karnawału, u nas znany jako tak zwany „śledzik”. Kilka dni temu „obchodziliśmy” Tłusty Czwartek z pączkami, chrustami, różami karnawałowymi czy oponkami. Oczywiście tradycja jedzenia smażonych, najczęściej słodkich smakołyków na bazie mąki i jaj tuż przed rozpoczęciem trwającego 40 dni Wielkiego Postu jest obecna praktycznie na całym świecie. W niektórych krajach tym dniem jest tak jak u nas czwartek w tygodniu poprzedzającym środę popielcową, w innych to właśnie ostatni dzień karnawału – wtorek. W krajach anglosaskich tego dnia obchodzony jest Pancake Day, czyli dzień naleśnika. To taki odpowiednik naszego tłustego czwartku, w którym jednak królują nie pączki lecz naleśniki. W Wielkiej Brytanii w wielu miastach organizowane są biegi z patelniami a cały dzień poświęcony jest smażeniu i konsumowaniu tych pyszności. Ja proponuję Wam zdrową wersję pancaka – placuszki na mące z ciecierzycy podane ze zmiksowanymi truskawkami.

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI NA MĄCE Z CIECIERZYCY:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę lekko uprażyć na patelni*, następnie mąkę przestudzić.
  2. Oddzielić żółtko o białka. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, a jogurt wymieszać z sodą.
  3. Do ubitej piany dodać żółtko, przestudzoną mąkę oraz jogurt z sodą, następnie delikatnie wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju na małej patelni, a do przewrócenia najlepiej użyć talerzyka.
  5. Można podać z ulubionym dżemem lub bitą śmietaną i świeżymi owocami. Ja swoją wersję zrobiłam ze zmiksowanymi truskawkami.

*dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznego posmaku mąki z cieciorki, który przeszkadza wielu osobom

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz