Dzisiaj ostatni dzień karnawału, u nas znany jako tak zwany „śledzik”. Kilka dni temu „obchodziliśmy” Tłusty Czwartek z pączkami, chrustami, różami karnawałowymi czy oponkami. Oczywiście tradycja jedzenia smażonych, najczęściej słodkich smakołyków na bazie mąki i jaj tuż przed rozpoczęciem trwającego 40 dni Wielkiego Postu jest obecna praktycznie na całym świecie. W niektórych krajach tym dniem jest tak jak u nas czwartek w tygodniu poprzedzającym środę popielcową, w innych to właśnie ostatni dzień karnawału – wtorek. W krajach anglosaskich tego dnia obchodzony jest Pancake Day, czyli dzień naleśnika. To taki odpowiednik naszego tłustego czwartku, w którym jednak królują nie pączki lecz naleśniki. W Wielkiej Brytanii w wielu miastach organizowane są biegi z patelniami a cały dzień poświęcony jest smażeniu i konsumowaniu tych pyszności. Ja proponuję Wam zdrową wersję pancaka – placuszki na mące z ciecierzycy podane ze zmiksowanymi truskawkami.
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI NA MĄCE Z CIECIERZYCY:
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę lekko uprażyć na patelni*, następnie mąkę przestudzić.
- Oddzielić żółtko o białka. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, a jogurt wymieszać z sodą.
- Do ubitej piany dodać żółtko, przestudzoną mąkę oraz jogurt z sodą, następnie delikatnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na małej patelni, a do przewrócenia najlepiej użyć talerzyka.
- Można podać z ulubionym dżemem lub bitą śmietaną i świeżymi owocami. Ja swoją wersję zrobiłam ze zmiksowanymi truskawkami.
*dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznego posmaku mąki z cieciorki, który przeszkadza wielu osobom
Jeden komentarz
Też muszę je kiedyś zrobić.