PIECZEŃ Z JAJKIEM W ŚRODKU

Pieczeń z jajkiem

Dzisiaj proponuję Wam pieczeń z jajkiem w środku. Ja bardzo często przygotowuję pieczenie z mielonego mięsa. Są świetną alternatywą dla każdej kupnej wędliny. Fajnie smakuje taka zrobiona z mięsa wieprzowego, ale można też zrobić ją w wersji bardziej dietetycznej z mięsa indyczego. Pieczeń z jajkami była na mojej liście „do wykonania” od zawsze. Wreszcie jest… Tym razem mięso wieprzowe wraz z pieczarkami.

Taka pieczeń z jajkiem będzie świetna na kanapkę, rewelacyjnie będzie wyglądała również pokrojona w grubsze plastry i wyłożona na półmisek, na przykład na wielkanocne śniadanie. Jest prosta do zrobienia, a niezwykle dekoracyjna i smaczna.

SKŁADNIKI:

  • ok. kilograma łopatki wieprzowej
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i ulubiona przyprawa – ja użyłam mieszanki czubryca czerwona
  1. Pieczarki, cebulę i czosnek obrać.
  2. Mięso pokroić na mniejsze części. Wszystko (mięso, pieczarki, cebulę i czosnek) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja użyłam sitka z największymi otworami.
  3. Doprawić i dokładnie wymieszać mieszankę mięsną. Najlepiej wyrabiać ją kilka minut.
  4. Połowę mięsa wyłożyć do formy. Ja użyłam silikonowy wieniec. Na mięsie równomiernie ułożyć obrane jajka wciskając je lekko w mięso. Na wierzch wyłożyć pozostałą część mięsa.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C 45-50 minut. Wystudzić.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz