Dzisiaj proponuję Wam pieczeń z jajkiem w środku. Ja bardzo często przygotowuję pieczenie z mielonego mięsa. Są świetną alternatywą dla każdej kupnej wędliny. Fajnie smakuje taka zrobiona z mięsa wieprzowego, ale można też zrobić ją w wersji bardziej dietetycznej z mięsa indyczego. Pieczeń z jajkami była na mojej liście „do wykonania” od zawsze. Wreszcie jest… Tym razem mięso wieprzowe wraz z pieczarkami.
Taka pieczeń z jajkiem będzie świetna na kanapkę, rewelacyjnie będzie wyglądała również pokrojona w grubsze plastry i wyłożona na półmisek, na przykład na wielkanocne śniadanie. Jest prosta do zrobienia, a niezwykle dekoracyjna i smaczna.
SKŁADNIKI:
- ok. kilograma łopatki wieprzowej
- 25 dkg pieczarek
- 1 duża lub dwie mniejsze cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i ulubiona przyprawa – ja użyłam mieszanki czubryca czerwona
- Pieczarki, cebulę i czosnek obrać.
- Mięso pokroić na mniejsze części. Wszystko (mięso, pieczarki, cebulę i czosnek) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja użyłam sitka z największymi otworami.
- Doprawić i dokładnie wymieszać mieszankę mięsną. Najlepiej wyrabiać ją kilka minut.
- Połowę mięsa wyłożyć do formy. Ja użyłam silikonowy wieniec. Na mięsie równomiernie ułożyć obrane jajka wciskając je lekko w mięso. Na wierzch wyłożyć pozostałą część mięsa.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C 45-50 minut. Wystudzić.
Jeden komentarz
świetny pomysł, wygląda smacznie:)