Przepyszne, bardzo czekoladowe babeczki z kremem cappuccino, nadziane aromatycznym czekoladowo-orzechowym ganache z mocniejszą nutką… Całość wieńczy przepyszny krem na bazie kremówki i serka mascarpone.
SKŁADNIKI NA BABECZKI Z KREMEM CAPPUCCINO:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
- Przesiać mąkę, kakao, proszek oraz sodę, następnie dodać pozostałe suche składniki, czyli sól i cukier, wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać składniki mokre: maślankę, olej i jajka.
- Do suchych dodawać po trochę składniki mokre wyrabiając robotem, a na koniec dodać kawę.
- Masą napełniać papilotki ułożone w formie do wypiekania muffinek, następnie wypełnić każdą do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 30 minut (patyczek powinien być suchy), następnie ostudzić.
SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:
- 250 ml śmietany kremówki
- 25 dkg serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- opakowanie kawy cappuccino w proszku
- Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier.
- Serek dokładnie wymieszać z cappuccino (do smaku), następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
CZEKOLADOWO-ORZECHOWE GANACHE:
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 5 łyżek orzechów włoskich
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki whisky
- Orzechy razem z cukrem zmiksować w blenderze.
- Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miski. Kremówkę zagotować, gorącą wlać do miski z czekoladą, odstawić na kilka minut aby czekolada zmiękła.
- Masę dokładnie wymieszać na jednolity krem, ostudzić, następnie dodać orzechy oraz whisky i dokładnie wymieszać.
WYKONANIE:
- W przestudzonych babeczkach wyciąć dołki – najlepiej użyć do tego specjalnego dekoratora.
- Każdy dołek napełnić masą czekoladowo-orzechową, następnie wierzch udekorować krem cappuccino.
PAPILOTKI:
- papier do wypieków Jan Niezbędny
Papier pociąć w kwadraty o boku 15 cm, następnie na środku kwadratu postawić szklankę, papier trzeba docisnąć do boków szklanki, równomiernie go przygniatając.
Zobacz inne przepisy na domowe muffinki
Jeden komentarz
wygląda świetnie:)