BABECZKI Z KREMEM CAPPUCCINO

Babeczki z kremem

Przepyszne, bardzo czekoladowe babeczki z kremem cappuccino, nadziane aromatycznym czekoladowo-orzechowym ganache z mocniejszą nutką… Całość wieńczy przepyszny krem na bazie kremówki i serka mascarpone.

SKŁADNIKI NA BABECZKI Z KREMEM CAPPUCCINO:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
  1. Przesiać mąkę, kakao, proszek oraz sodę, następnie dodać pozostałe suche składniki, czyli sól i cukier, wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: maślankę, olej i jajka.
  3. Do suchych dodawać po trochę składniki mokre wyrabiając robotem, a na koniec dodać kawę.
  4. Masą napełniać papilotki ułożone w formie do wypiekania muffinek, następnie wypełnić każdą do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 30 minut (patyczek powinien być suchy), następnie ostudzić.

SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opakowanie kawy cappuccino w proszku
  1. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier.
  2. Serek dokładnie wymieszać z cappuccino (do smaku), następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.

CZEKOLADOWO-ORZECHOWE GANACHE: 

  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki whisky
  1. Orzechy razem z cukrem zmiksować w blenderze.
  2. Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miski. Kremówkę zagotować, gorącą wlać do miski z czekoladą, odstawić na kilka minut aby czekolada zmiękła.
  3. Masę dokładnie wymieszać na jednolity krem, ostudzić, następnie dodać orzechy oraz whisky i dokładnie wymieszać.

WYKONANIE:

  1. W przestudzonych babeczkach wyciąć dołki – najlepiej użyć do tego specjalnego dekoratora.
  2. Każdy dołek napełnić masą czekoladowo-orzechową, następnie wierzch udekorować krem cappuccino.

PAPILOTKI: 

  • papier do wypieków Jan Niezbędny

Papier pociąć w kwadraty o boku 15 cm, następnie na środku kwadratu postawić szklankę, papier trzeba docisnąć do boków szklanki, równomiernie go przygniatając.

Zobacz inne przepisy na domowe muffinki

Zobacz także...

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *