Wymieszana na warsztatach Tesco, podczas Food Blogger Fest niesamowicie prosta sałatka ciecierzycowa z pastą z suszonych pomidorów. Lekka, aromatyczna i po prostu pyszna. Po powrocie do domu wypróbowałam ją ponownie i mogę uznać, że daje radę – sałatka świetnie sprawdzi się jako danie do pracy.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – SAŁATKA CIECIERZYCOWA:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/3 słoiczka suszonych pomidorów razem z zalewą
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 3 łyżki migdałów lub orzechów włoskich
- 1 mały ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z cytryny do smaku
- sól do smaku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Ciecierzycę odsącz na sicie.
- Odłóż nieco bazylii i drobno ją posiekaj.
- Pomidory, migdały (lub orzechy), pozostałą bazylię oraz czosnek zmiksuj w kubku miksującym dodając 3-4 łyżki oliwy z zalewy.
- Wymieszaj ciecierzycę z pastą. Dopraw sokiem z cytryny i solą.
- Posyp posiekaną bazylią.
Jeden komentarz