Te banalnie proste placuszki z kaszy gryczanej i białego sera totalnie mnie zaskoczyły. Neutralne w smaku, więc można je podać zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. W towarzystwie pasty z fasoli i pieczarek smakowały obłędnie…
Gryka zwana hreką…
Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum Moench) zalicza się do rodziny rdestowatych. Choć nie jest zbożem, zalicza się ją do grupy roślin zbożowych ze względu na podobny skład chemiczny nasion i sposób uprawy. Występuje w klimacie umiarkowanym, a pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. W Polsce grykę wykorzystuje się do produkcji kaszy gryczanej, kaszy krakowskiej oraz płatków gryczanych. Słoma wykorzystywana jest jako pokarm dla zwierząt.
Kasza gryczana
W handlu znajdziecie kilka rodzajów kaszy gryczanej. Czym się różnią i którą wybrać?
Prażona i nieprażona. Prażona, czyli palona jest zdecydowanie ciemniejsza od tej nieprażonej. Ma bardziej wyrazisty smak lecz niestety jest pozbawiona sporej ilości witamin, które podczas prażenia zabija wysoka temperatura.
Kasza krakowska to drobno łamana niepalona gryka. Jest delikatna w smaku i bardzo łatwo się rozgotowuje. Kaszę krakowską bardzo lubiła Anna Jagiellonka, żona króla Stefana Batorego. Można podać ją na słono i na słodko i wykorzystać do przygotowania deserów. Staropolski deser Kasza królewska to znakomity przykład: zacierana kasza, rodzynki, skórka z cytryny i konfitura do podania.
Każdą z tych kasz możemy kupić luzem bądź zapakowaną w woreczki, które ułatwiają gotowanie. Należy jednak pamiętać, że gotując kaszę w dużej ilości wody, odcedzając ją, wylewamy do zlewu mnóstwo wartościowych składników.
Warto jeść?
Jak najbardziej. Gryka jest rewelacyjnym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka. Jej nasiona zawierają go od 10 do 16%, w zależności od strefy uprawy. Białka te są dużo cenniejsze niż białka zbóż i wartościami bardziej zbliżone do białek roślin strączkowych. Ziarna oprócz białek zawierają ok. 70% węglowodanów i 3% tłuszczy. Co jeszcze znajdziemy w kaszy gryczanej? Witaminy: B1, B2, P i PP, dużą ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.
Warto ją spożywać podczas odchudzania, chociaż ma całkiem sporo kalorii, to jednak ma dwukrotnie większą ilość błonnika niż ryż czy makaron. Ma niski indeks glikemiczny (w zależności od źródła 40-55), więc jest odpowiednia dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Dodatkowo kasza gryczana jest produktem bezglutenowym.
Źródło: poradnikzdrowie.pl
SKŁADNIKI:
- 20 dkg kaszy gryczanej
- 10 dkg twarogu
- 4 jajka
- olej do smażenia
- Kaszę ugotuj w małej ilości lekko osolonej wodzie. Ostudź.
- Zmiksuj wszystkie składniki.
- Formuj niewielkie placuszki i smaż je z obu stron na złoty kolor.
3 komentarze
pyszne, pożywne placuszki!
świetne:)
Świetny pomysł 🙂 Jeszcze dzisiaj wypróbuję! Pożywnie i zdrowo – czyli tak jak lubię najbardziej 🙂
Pozdrawiam 🙂