Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pastę do chleba – prosta pasta z kurczaka i pieczarek. Mięso gotowanego kurczaka z dodatkiem podsmażonych pieczarek i cebuli, które świetnie ożywiają smak drobiowego mięsa.
Zdarza się Wam taka sytuacja, że po ugotowaniu bulionu zostaje mięsna wkładka, na którą nikt nie ma ochoty, a żal jest to wyrzucić? Z ugotowanego mięsa można łatwo przygotować pasztet lub farsz.
SKŁADNIKI:
- 2 ugotowane udka kurczaka (lub inne części pozostałe po ugotowaniu rosołu)
- 30 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- Pieczarki i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.
- Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na lekko złoty kolor cebulę. Dodaj pieczarki, oprósz solą oraz pieprzem i smaż razem jeszcze kilka minut. Pod koniec smażenia wsyp majeranek. Ostudź.
- Mięso obierz z kości i zmiksuj razem z pieczarkami.
- Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Lubisz pasty do chleba – tutaj (klik) znajdziesz więcej podobnych przepisów.
3 komentarze
Tak, z takim mięsem potem trzeba się męczyć. Przynajmniej ja się męczę. A że lubię rosół, to często zostają zmagania :). Ale teraz, gdy zrobię taką pastę, będzie pozytywne zakończenie :). Zatem dziękuję za przepis 🙂 !
Wspaniała propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu 🙂
Genialne! Proste, łatwe, nie trzeba kombinować, a po niedzielnym rosole oryginalne kanapki na poniedziałkowe śniadanie. Cudo! 🙂