Nie wiem skąd wzięła się nazwa Pocałunek Murzyna i nie pamiętam też skąd mam ten przepis. Jest on wpięty do moich notatek od wielu, wielu lat i muszę przyznać, że w ostatnich jakoś został zapomniany. Przygotowując menu na Święta Wielkanocne i przeglądając notatki wygrzebałam go i postanowiłam przygotować to naprawdę przepyszne ciasto.
SKŁADNIKI NA CIASTO POCAŁUNEK MURZYNA:
(foremka ok. 25×30 cm)
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki śmietany
- 3 łyżki octu
DODATKI DO PLACKÓW:
- 3-4 łyżki suchego mielonego maku
- 2 łyżki kakao
- 2/3 szklanki drobno posiekanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi)
- Mąkę i sodę przesiać. Jajka utrzeć z cukrem, dodając po trochę: śmietanę, mąkę z sodą oraz ocet. Wyrobić na gładką, lśniącą masę, na koniec ciasto podzielić na trzy części.
- Do pierwszej części dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej bakalie, następnie dokładanie wymieszać.
- Osobno upiec trzy placki – każdy po około 20 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie ostudzić.
NA KREM:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 250 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, na koniec, ucierając dodać mąkę.
- Mleko zagotować. Wrzące mleko wlewać cienką strużką do masy jajecznej ciągle ją ucierając, następnie masę ostudzić.
- Masło utrzeć na puch, cały czas ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy, na koniec przełożyć placki – kolejność dowolna
7 komentarzy
robiłam, Twój bardzo apetycznie wygląda 🙂
ale super nazwa a w smaku musi byc pyszny
Ja mam przepis na to ciasto ze starego Poradnika Domowego 🙂 Pamietam jak kiedys je robilam i totalnie mi nie wyszlo..bylo plaskie jak sezamki :)) Twoje ciacho wyglada oblednie pysznie 🙂
też mam ten przepis i nie wyszło Ci dlatego, zże tam jest błąd. a ma być tak : http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/ciasto-marchewkowe-ii-z-ricotta-i.html
Rewelacyjnie wygląda to ciasto i … całkiem przyjemna nazwa 🙂
POWINNO BYĆ NA KAŻDĄ CZĘŚĆ CIASTA PO :1 szklanka mąki.1 szklanka cukru.1 szklanka śmietany,1 jajko, 1 łyżka octu i do każdej porcji dodawać bakalie, mak, kakao. Nie że z jednej szklanki rozrobić ciasto i jeszcze podzielić na 3 części ten przepis jest na każdy pojedynczy placek. I dopiero wyjdzie tak jak na zdjęciu. Tak że potrzebne jest 3 szkl mąki, 3 szkl cukru 3 szkl śmietany 3 jajka 3 łyżki octu. Każdy placek robimy osobno i tylko dodajemy pozostałe składniki do każdego placka inne.
Właśnie, zrobiłam kiedyś z Poradnika Domowego (daaaaawno temu ?) z proporcji wg. tego przepisu i wyszło cieniuteńkie, więc następnym razem podwoiłam składniki na ciasto.Ciasto pyszne, polecam. Można zrobić w okrągłej foremce i wyjdzie tort ???.