POCAŁUNEK MURZYNA – CIASTO PRZEKŁADANE

Pocałunek Murzyna

Nie wiem skąd wzięła się nazwa Pocałunek Murzyna i nie pamiętam też skąd mam ten przepis. Jest on wpięty do moich notatek od wielu, wielu lat i muszę przyznać, że w ostatnich jakoś został zapomniany. Przygotowując menu na Święta Wielkanocne i przeglądając notatki wygrzebałam go i postanowiłam przygotować to naprawdę przepyszne ciasto.

SKŁADNIKI NA CIASTO POCAŁUNEK MURZYNA:

(foremka ok. 25×30 cm)

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki śmietany
  • 3 łyżki octu

DODATKI DO PLACKÓW:

  • 3-4 łyżki suchego mielonego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki drobno posiekanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi)
  1. Mąkę i sodę przesiać. Jajka utrzeć z cukrem, dodając po trochę: śmietanę, mąkę z sodą oraz ocet. Wyrobić na gładką, lśniącą masę, na koniec ciasto podzielić na trzy części.
  2. Do pierwszej części dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej bakalie, następnie dokładanie wymieszać.
  3. Osobno upiec trzy placki – każdy po około 20 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie ostudzić.

NA KREM:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  1. Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, na koniec, ucierając dodać mąkę.
  2. Mleko zagotować. Wrzące mleko wlewać cienką strużką do masy jajecznej ciągle ją ucierając, następnie masę ostudzić.
  3. Masło utrzeć na puch, cały czas ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy, na koniec przełożyć placki – kolejność dowolna

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. Ja mam przepis na to ciasto ze starego Poradnika Domowego 🙂 Pamietam jak kiedys je robilam i totalnie mi nie wyszlo..bylo plaskie jak sezamki :)) Twoje ciacho wyglada oblednie pysznie 🙂

  2. POWINNO BYĆ NA KAŻDĄ CZĘŚĆ CIASTA PO :1 szklanka mąki.1 szklanka cukru.1 szklanka śmietany,1 jajko, 1 łyżka octu i do każdej porcji dodawać bakalie, mak, kakao. Nie że z jednej szklanki rozrobić ciasto i jeszcze podzielić na 3 części ten przepis jest na każdy pojedynczy placek. I dopiero wyjdzie tak jak na zdjęciu. Tak że potrzebne jest 3 szkl mąki, 3 szkl cukru 3 szkl śmietany 3 jajka 3 łyżki octu. Każdy placek robimy osobno i tylko dodajemy pozostałe składniki do każdego placka inne.

  3. Właśnie, zrobiłam kiedyś z Poradnika Domowego (daaaaawno temu ?) z proporcji wg. tego przepisu i wyszło cieniuteńkie, więc następnym razem podwoiłam składniki na ciasto.Ciasto pyszne, polecam. Można zrobić w okrągłej foremce i wyjdzie tort ???.

Zostaw komentarz