Dzisiaj pavlova z ricottą, czyli moja wariacja na temat jednego z najpopularniejszych deserów świata. Proponuję Wam deser wielkanocny trochę w stylu pogody, którą mamy za oknem. Z kremem na bazie bitej śmietany i serka ricotta oraz z dodatkiem owoców. Deser na sto procent będzie przygotowany kolejny raz – zwłaszcza kiedy pojawią się sezonowe owoce…
Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini lub owocami kiwi. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku. (źródło Wikipedia)
Beza pieczona według przepisu Asi z Kwestii Smaku.
PAVLOVA Z RICOTTĄ – SKŁADNIKI:
NA BEZĘ:
- 200 ml białek
- 290 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. Piana po ubiciu powinna być gęsta i lśniąca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać kolejną minutę.
- Masę wyłożyć na papier do pieczenia tworząc koło z lekko podniesionymi bokami. Taka ilość białek wystarczy na koło o średnicy 24-25 cm.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piec pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez kolejne 3 godziny. Wystudzić.
- Bezę można upiec dzień lub dwa dni wcześniej.
NA KREM:
- 25 dkg serka ricotta
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- owoce do podania (najlepsze będą świeże)
- Ser utrzeć z cukrem.
- Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać serek i delikatnie wymieszać.
- Krem wyłożyć na bezę, na wierzch rozłożyć owoce.
3 komentarze
Lauro, cudowna ta Twoja Pavlova.
Idealnie pasuje do dzisiejszej, śnieżnej aury :]
pycha ;d
Bardzo oryginalny dodatek 🙂 Wygląda wspaniale 🙂