PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI Z CUKINII Z ŁOSOSIEM

Pełnoziarniste placuszki z cukinii

W ostatnich dniach w domu dużo rozmawiamy o zdrowym jedzeniu, a ostatnia wizyta u mojej siostry i szwagra przerodziła się w debatę o zdrowym jedzeniu. Od ponad roku staram się unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, teraz chcę powalczyć z cholesterolem. Zobaczymy. Dziś będzie bardzo zdrowo. Na szczęście to „zdrowe” nie znaczy niedobre. Powiem więcej jest to pyszne. Pełnoziarniste placuszki z cukinii, na mące orkiszowej oraz na białku jajka, podane z wędzonym łososiem.

SKŁADNIKI NA PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI Z CUKINII:

na 5-6 placuszków

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 czubata łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 1 białko
  • sól, pieprz do smaku
  • trochę oliwy do posmarowania patelni
  • 100 g łososia wędzonego, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, popieprzyć i odstawić.
  2. Białko ubić na sztywną pianę.
  3. Do białka dodać mąkę oraz startą cukinię i delikatnie wymieszać.
  4. Smażyć z obu stron na niezbyt mocnym ogniu.
  5. Podać z wędzonym łososiem.
Pełnoziarniste placuszki z cukinii

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Też robiłam kiedyś podobne placuszki i podawałam z łososiem, ale moje były w mniej zdrowej wersji. Twoja mi się podoba. U mnie na placuszki, przed nałożeniem łososia był jeszcze twarożek lub jogurt naturalny.

    1. połączenie białego sera i łososia jest rewelacyjne, świetnie się uzupełniają te dwa smaki – ja robię pastę do chleba z tych składników

Zostaw komentarz