W ostatnich dniach w domu dużo rozmawiamy o zdrowym jedzeniu, a ostatnia wizyta u mojej siostry i szwagra przerodziła się w debatę o zdrowym jedzeniu. Od ponad roku staram się unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, teraz chcę powalczyć z cholesterolem. Zobaczymy. Dziś będzie bardzo zdrowo. Na szczęście to „zdrowe” nie znaczy niedobre. Powiem więcej jest to pyszne. Pełnoziarniste placuszki z cukinii, na mące orkiszowej oraz na białku jajka, podane z wędzonym łososiem.
SKŁADNIKI NA PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI Z CUKINII:
na 5-6 placuszków
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 czubata łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1 białko
- sól, pieprz do smaku
- trochę oliwy do posmarowania patelni
- 100 g łososia wędzonego, do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, popieprzyć i odstawić.
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Do białka dodać mąkę oraz startą cukinię i delikatnie wymieszać.
- Smażyć z obu stron na niezbyt mocnym ogniu.
- Podać z wędzonym łososiem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
Robilam kiedys podobne placuszki, swietny pomysl z podaniem ich z lososiem 🙂
Uwielbiam i cukinię i łososia wędzonego, ale nie pomyślałam, żeby to ze soba połączyć w taki sposób. Pycha 🙂
Też robiłam kiedyś podobne placuszki i podawałam z łososiem, ale moje były w mniej zdrowej wersji. Twoja mi się podoba. U mnie na placuszki, przed nałożeniem łososia był jeszcze twarożek lub jogurt naturalny.
połączenie białego sera i łososia jest rewelacyjne, świetnie się uzupełniają te dwa smaki – ja robię pastę do chleba z tych składników