Podwójnie czekoladowy tort bezowy to czekoladowe blaty bezowe i przepyszny czekoladowy krem… i jeszcze prażone migdały.
Jak dla mnie to już brzmi dobrze – mam nadzieję, że smakuje jeszcze lepiej.
Torcik na 15-te urodziny mojego syna według przepisu Nigelli.
SKŁADNIKI NA BLATY:
- 6 dużych białek
- 25 dkg drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka octu winnego
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier nie przerywając ubijania.Na koniec dodać kakao i ocet i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Masę podzielić na trzy części i upiec trzy okrągłe blaty o średnicy ok. 20 cm (najlepiej wcześniej na papierze wyrysować okręgi). Piec w temperaturze 140 stopni C ok. 1 godzinę.
- Wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonym piekarniku wystudzić blaty.
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 6 dużych żółtek
- 10 dkg cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml tłustego mleka
- 300 ml śmietany kremówki
- 10 dkg gorzkiej czekolady (minimum 70%)
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę oraz kakao i dokładnie wymieszać.
- Mleko wymieszać ze śmietaną i podgrzać w rondelku. Powinno być gorące, ale nie można go zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do utartych żółtek ciągle je mieszając.
- Masę ciągle i bardzo dokładnie mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut – masa powinna mieć konsystencję budyniu.
- Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną czekoladę.
- Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (aby nie zrobił się na masie kozuch masę przykryć szczelnie folią spożywczą).
DO POSYPANIA
- garść migdałów (w oryginale były pistacje)
- Migdały uprażyć na patelni, przestudzić i posiekać.
- Blaty przełożyć kremem, wierzch posypać prażonymi migdałami.
Jeden komentarz
Czekolady nigdy za dużo:)) a taki chrupiący torcik przezentuje sie w dodatku pięknie. Musze sprobować:)