Policzki wieprzowe zdecydowanie wygrały z wołowymi, które przygotowałam w bardzo podobny sposób. Wyszły idealne, zarówno pod względem smaku jak i konsystencji. To był hit naszych świątecznych dań.
SKŁADNIKI NA POLICZKI WIEPRZOWE:
- 1,5 kg wieprzowych policzków
- 3 marchewki
- 3 pietruszki (korzeń)
- 2 cebule
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie więcej do smaku)
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1/2 główki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- natka pietruszki
- olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Policzki wieprzowe oczyść z błon małym, ostrym nożykiem.
- Obierz trzy ząbki czosnku, rozetrzyj z łyżeczką soli i listkami tymianku. Natrzyj marynatą policzki i odstaw na noc, a przynajmniej na dwie godziny.
- Obierz warzywa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Marchewkę i pietruszkę pokrój ukośnie na kawałki około centymetra.
- Boczek pokrój w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Dodaj boczek, cebulę oraz czosnek, smaż na wolnym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Podziel podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem i część przełóż do dużego garnka z grubym dnem (jeśli dysponujesz naprawdę dużą patelnią, nie jest to konieczne).
- Podziel policzki i część podsmaż na patelni, a część w garnku. Po obsmażeniu połącz całość i przełóż wszystko do jednego naczynia. Dodaj marchewkę i pietruszkę, wlej wino, bulin oraz sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu, po przykryciem do miękkości policzków. Co jakiś czas zamieszaj, w razie potrzeby podlewaj wodą. Dla smaku możesz dodać nico więcej wina.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką.
- Podawaj z ulubionym dodatkiem – pieczywem, purre, kaszą, kluskami…
Jeden komentarz
Uwielbiam policzki duszone w winie! Chociaż z sosem grzybowym też są rewelacyjne:) Ostatnio jadłem takie w Restauracji Akademia w Warszawie. Połączenie z dobrym kaszotto – sztos!