PORTOKALOPITA – GRECKIE CIASTO POMARAŃCZOWE

Portokalopita greckie ciasto pomarańczowe

To przepyszne greckie ciasto należy do całej rodziny deserów zwanych siropiasta. Nazwa ta pochodzi od słowa σιρόπι (syrop), ponieważ wszystkie te wypieki są polewane syropem po upieczeniu. Do grupy tej należą: baklava, kadaifi oraz diples, czyli greckie bułeczki miodowe. Portokalopita wykorzystuje suche paski i kawałki ciasta filo, a uważa się, że zaradne gospodynie greckie (które nigdy niczego nie marnują), dlatego znalazły sposób na wykorzystanie resztek suchego ciasta i zamieniały je w przepyszny smakołyk, dodając im aromatu pomarańczy. Ciasto wyśmienicie smakuje podane w towarzystwie jogurtu naturalnego lub gałki lodów śmietankowych.

Zdjęcia pochodzą ze wspólnej sesji dla Magazynu Kocioł, której tematem była kuchnia grecka, którą kocham całym sercem. To była moim zdaniem jedna z najlepszych sesji w historii Magazynu, a przepiękne zdjęcia są autorstwa Kasi Sieradz z bloga Gotuj z Kasią.

ZDJĘCIE – Kasia Sieradz

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g arkuszy ciasta filo
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 175 ml oliwy

SKŁADNIKI NA SYROP:

  • 200 g szklanka cukru
  • 1 ½ szklanki letniej wody
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 1 duża laska cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Arkusze ciasta filo rozkładamy w harmonijkę i układamy na 2 dużych blaszkach od piekarnika, następnie blaszki z ciastem wstawiamy do piekarnika  rozgrzanego do temperatury 110ºC i suszymy z włączonym obiegiem, aż płaty będzie można pokruszyć. W czasie suszenia co jakiś czas obracamy ciasto, aby równomiernie się wysuszyło. Ciasto studzimy, następnie kruszymy i odstawiamy.
  2. W tym czasie przygotowujemy syrop: wszystkie składniki wkładamy do rondelka, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 10-12 minut. Syrop odstawiamy do przestudzenia.
  3. Tortownicę o średnicy 30-32 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. 
  4. Jajka ubijamy z cukrem na puch, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, jogurt, oliwę oraz proszek do pieczenia, miksujemy chwilę, aż składniki się połączą. Arkusze ciasta filo kruszymy i wkładamy do ubitej masy jajecznej i mieszamy dużą łyżką. Całość przekładamy do przygotowanej tortownicy i od razu wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50-55 minut. 
  5. Odrazu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące ciasto skrapiamy przestudzonym syropem i odstawiamy – najlepiej na noc.

Zobacz także...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *