To przepyszne greckie ciasto należy do całej rodziny deserów zwanych siropiasta. Nazwa ta pochodzi od słowa σιρόπι (syrop), ponieważ wszystkie te wypieki są polewane syropem po upieczeniu. Do grupy tej należą: baklava, kadaifi oraz diples, czyli greckie bułeczki miodowe. Portokalopita wykorzystuje suche paski i kawałki ciasta filo, a uważa się, że zaradne gospodynie greckie (które nigdy niczego nie marnują), dlatego znalazły sposób na wykorzystanie resztek suchego ciasta i zamieniały je w przepyszny smakołyk, dodając im aromatu pomarańczy. Ciasto wyśmienicie smakuje podane w towarzystwie jogurtu naturalnego lub gałki lodów śmietankowych.
Zdjęcia pochodzą ze wspólnej sesji dla Magazynu Kocioł, której tematem była kuchnia grecka, którą kocham całym sercem. To była moim zdaniem jedna z najlepszych sesji w historii Magazynu, a przepiękne zdjęcia są autorstwa Kasi Sieradz z bloga Gotuj z Kasią.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g arkuszy ciasta filo
- 5 jajek
- 200 g cukru
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 300 ml jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 175 ml oliwy
SKŁADNIKI NA SYROP:
- 200 g szklanka cukru
- 1 ½ szklanki letniej wody
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 1 duża laska cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Arkusze ciasta filo rozkładamy w harmonijkę i układamy na 2 dużych blaszkach od piekarnika, następnie blaszki z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110ºC i suszymy z włączonym obiegiem, aż płaty będzie można pokruszyć. W czasie suszenia co jakiś czas obracamy ciasto, aby równomiernie się wysuszyło. Ciasto studzimy, następnie kruszymy i odstawiamy.
- W tym czasie przygotowujemy syrop: wszystkie składniki wkładamy do rondelka, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 10-12 minut. Syrop odstawiamy do przestudzenia.
- Tortownicę o średnicy 30-32 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
- Jajka ubijamy z cukrem na puch, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, jogurt, oliwę oraz proszek do pieczenia, miksujemy chwilę, aż składniki się połączą. Arkusze ciasta filo kruszymy i wkładamy do ubitej masy jajecznej i mieszamy dużą łyżką. Całość przekładamy do przygotowanej tortownicy i od razu wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50-55 minut.
- Odrazu po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące ciasto skrapiamy przestudzonym syropem i odstawiamy – najlepiej na noc.