Ta niesamowicie wyglądająca grillowana ośmiornica to kwintesencja greckiego smaku. Soczysta, delikatna ośmiornica z grilla, skropiona klasycznym greckim sosem ladolomeno (oliwa z oliwek, cytryna, czosnek, oregano) to idealne połączenie prostoty i aromatu. Doskonała jako lekka przystawka lub danie główne – pełna białka, zdrowych tłuszczów i świeżości morza.
Troszkę pracy w jej przygotowanie trzeba włożyć, ale uwierzcie – zdecydowanie warto. Jest po prostu przepyszna i smakuje wprost obłędnie. Polecam każdemu kto kocha śródziemnomorskie klimaty.
Danie przygotował samodzielnie mój osobisty syn Łukasz podczas wspólnej sesji dla Magazynu Kocioł. Zdjęcia są autorstwa Kasi Sieradz z bloga Gotuj z Kasią.

SKŁADNIKI:
- 1 kg ośmiornicy (w przypadku mrożonej, rozmrażamy przez noc w lodówce)
- 3 cytryny
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 150 ml oliwy
- 1 łyżka suszonego oregano + do posypania
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ośmiornicę płuczemy pod zimną wodą, szczególnie skupiając się na wypłukaniu piasku z przyssawek. Głowę odcinamy poniżej linii oczu, wywracamy na lewą stronę i płuczemy, aby pozbyć się pozostałości tuszu. Zrywamy cienką błonę, oczy wycinamy tak, aby usunąć zgrubiałą część. Dziób wypychamy od strony głowy palcem wskazującym i wyrywamy.
- W garnku (wybieramy taki, aby zmieściła się cała ośmiornica) zagotowujemy 2 l wody, dodajemy ocet winny i ½ cytryny pokrojonej w grube plastry. Gdy woda zacznie się gotować, zanurzamy macki w wodzie na 3 sekundy, wyciągamy, a następnie powtarzamy proces dwukrotnie – dzięki temu macki ładnie się zakręcą.
- Ośmiornicę wraz z głową wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie. W zależności od wielkości ośmiornicy może to zająć od 20 do 60 minut. Przegotowana ośmiornica stanie się gumowata, dlatego regularnie sprawdzamy jej stan, a przy okazji obracamy ją w garnku. Najlepiej jest to robić wbijając mały nóż w nasadę macki – ośmiornica jest gotowa, jeśli nie czujemy oporu.
- W tym czasie przygotowujemy sos ladolemono. Wyciskamy sok z pozostałych cytryn i dolewając powoli oliwy, mieszamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano.
- Ugotowaną ośmiornicę odsączamy i kroimy. Każdą mackę odcinamy od środka ośmiornicy, a głowę przekrawamy na pół. Ośmiornicę grillujemy po 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Po zdjęciu z grilla, polewamy obficie ladolemono i posypujemy suszonym oregano. Jeśli podajemy ośmiornicę dla większej ilości osób najlepiej pokroić macki na mniejsze kawałki i podać bezpośrednio w półmisku z sosem.

