Słowo saganaki pochodzi od greckiego słowa sagani, oznaczającego małą patelnię z dwoma uchwytami. Znajdziecie je w menu praktycznie każdej greckiej knajpki i powiem jedno – smażony grecki ser nie ma sobie równych. Uwielbiam, szczególnie w towarzystwie domowego czerwonego wina lub szklaneczki mocno schłodzonej retsiny. Do przygotowania tego prostego dania zwykle wykorzystuje się jeden z serów: kefalotyri, kasseri, graviera lub halloumi.
Saganaki to jedno z greckich meze, czyli prostych, szybkich dań podawanych jako zestaw przystawek. Jedną z wariacji jest saganaki z krewetkami, czyli ser feta zapiekana z pomidorami, krewetkami, czosnkiem i oliwą. W podobny sposób podaje się też to danie z małżami. We wszystkich wersjach świetnie smakuje w towarzystwie dobrego chleba oraz sałaty.
To jedno z dań z sesji specjalnej dla Magazynu Kocioł. Tematem tej sesji była kuchnia grecka. Zdjęcia są autorstwa Kasi Sieradz z bloga Gotuj z Kasią.

SKŁADNIKI NA SAGANAKI:
- 200 g sera (najlepiej kefalotyri, kasseri, graviera lub halloumi)
- mąka pszenna, do obtoczenia
- oliwa do smażenia
- cytryna do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Ser przekrawamy, tak aby uzyskać kawałki o grubości ok. 1 cm.
- Do miseczki lub na talerz wsypujemy mąkę, następnie otaczamy ser z obu stron.
- Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, panierowany ser smażymy z obu stron na złoty kolor, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu w towarzystwie kawałka cytryny.
Danie świetnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa, zarówno świeżego, jak i w postaci grzanek.