Quiche czy tarty to jedne z najszybszych i najbardziej prostych do przygotowania dań. Jeśli w lodówce zalegają resztki różnych produktów, z którymi nie wiadomo co robić to warto wykorzystać je do skomponowania przepysznego dania według własnego pomysłu. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i możesz w pół godziny wyczarować quiche z kabanosami i wędzonym twarogiem i cebulką.
SKŁADNIKI QUICHE Z KABANOSAMI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 15 dkg wędzonego twarogu (może być też zwykły)
- 10 dkg kabanosów
- 1 jajko
- 5 łyżek śmietany
- 2 -3 młode cebulki
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto wyłożyć na blaszkę, tak aby utworzyć rant. Ponieważ miałam blaszkę kwadratową, więc resztkę ciasta po docięciu do kwadratu wykorzystałam do ozdobienia wierzchu potrawy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę i oprószyć solą, odłożyć.
- Kabanosy pokroić na centymetrowe kawałki i rozsypać równomiernie na cieście. Ser pokruszyć bezpośrednio na ciasto.
- Rozkłócić jajko, dodać śmietanę oraz wczeniej pokrojoną cebulkę. Dokładnie wymieszać, następnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Masę wylać na ciasto, ułożyć resztki ciasta pokrojone w paski, na koniec wstawić do piekarnika i piec 20 – 25 minut. Podawać zaraz po upieczeniu, na ciepło, choć po przestygnięciu smakuje równie dobrze.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Zobacz też inne moje przepisy na wytrawne wypieki.
3 komentarze
Wczoraj kupiłam na tygodniu francuskim w Lidlu właśnie ciasto francuskie, miałam zrobić coś na słodko ale Twoje danie zmienia moje plany, mam nadzieję że quiche mi wyjdzie i będzie pyszne.
smacznego…
Wow ale apetyczne 😉 a wiecie moze czy w biedronce jest jakies dobre ciasto francuskie? bo wybieram sie tam po polskie snaki 😉