Sałatka z paluszków krabowych w tej wersji, pochodzi… z Ukrainy. Tutaj trzeba przytoczyć jej pochodzenie. Moja znajoma mieszkała kilka miesięcy u rodziny swojego męża i przywiozła ten przepis od teściowej właśnie z Ukrainy. Opowiadała, że tam w sklepach oprócz płatków do mleka typowych dla naszych sklepów jest spory wybór płatków „na słono”. Właśnie takie płatki są w oryginale składnikiem tej sałatki.
Z braku laku crunchipsy x-cuty są ich wspaniałym odpowiednikiem. Myślę, że smak to już wedle uznania śmietana-ser, chyba najbardziej odpowiedni. Moje dzieci uwielbiające tę sałatkę wypróbowały już chyba wszystkie smaki – był taki okres, że sałatka była naprawdę często robiona. Na bloga bardzo długo nie mogła trafić, bo nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia, no i wreszcie jest…
Dzisiejsza wersja z Tortilla Chips.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH:
- opakowanie paluszków krabowych
- 20-30 dkg dobrej jakości kabanosów
- 1 spora cebula
- majonez
- chipsy (średnia paczka)
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy na drobniutką kostkę, lekko oprószamy solą, następnie odstawiamy.
- Paluszki krabowe oraz kabanosy kroimy na ok. 2 cm kawałki.
- Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
- Majonezu należy dodać tyle, żeby sałatka nie była sucha, ale nie może też pływać.
- Na koniec, tuż przed podaniem posypujemy chipsami, nie mogą one leżeć zbyt długo na sałatce ponieważ miękną i nie są tak smaczne jak zaraz po podaniu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
ja uzylam maestro kabanoskow:) pycha przepis taki nowoczesny, to jest to!