CUKINIA Z GRILLA

Cukinia z grilla pojawia się u nas bardzo często, ponieważ taka cukinia jest dla mnie alternatywą dla tłustych mięs. Szybko się okazało, że Ci jedzący karkówkę i kiełbaski na tyle się rozsmakowali w niej, że teraz na grillu zawsze ląduje kilka pokrojonych w plastry cukinii. Normalnie przygotowujemy ją z oliwą z oliwek, ale tym razem wykorzystaliśmy olej arganowy:

Olej arganowy – olej wytwarzany z owoców arganii żelaznej. Wytwarzanie polega na zmieleniu w ręcznych żarnach ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której ręcznie wyciska się olej. Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż oliwa, z czerwonawym zabarwieniem. Olej arganowy posiada różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Na świecie cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków.  (źródło – Wikipedia)

Olej taki Mariusz przywiózł z wyjazdu do Maroka, ma lekko orzechowy posmak, a cukinia z jego dodatkiem wyszła po prostu rewelacyjna.

SKŁADNIKI – CUKINIA Z GRILLA:

  • 1 kg cukinii
  • 4 łyżki oleju arganowego (oliwy z oliwek, oleju rzepakowego)
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, opcjonalnie
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię opłukać, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż, w cienkie plastry, następnie oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut.
  2. Odlać wodę, osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać oliwą wymieszaną z czosnkiem, wymieszać, a następnie odstawić na na kilka minut do zamarynowania.
  3. Piec na grillu z obu stron.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz