RACUCHY OWSIANE PIECZONE

Pieczone racuchy owsiane

Proste pieczone racuchy owsiane na bazie płatków owsianych i serka ricotta. Świetne jako drugie śniadanie lub lekki podwieczorek. Ja upiekłam je w air fryerze, możesz je również upiec w piekarniku.

Racuchy podałam z podsmażonymi z erytrolem wiśniami, ale możesz je podać z dowolnymi owocami: poziomkami, truskawkami, malinami, jagodami czy borówkami. Świetnie będą to nich pasować podpieczone na grillu morele lub brzoskwinie. Jeśli nie jesteś na diecie, dołóż bitą śmietanę lub gałkę ulubionych lodów. Racuchy możesz też usmażyć jak tradycyjne placki, na patelni, wlewając olej.

Jeśli jeszcze tego nie robisz, zapraszam Cię do obserwowanie mojego profilu na Facebooku.

SKŁADNIKI NA RACUCHY OWSIANE:

  • 250 g sera ricotta
  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka pokruszonych świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka erytrolu
  • 1 szczypta soli

SKŁADNIKI NA WIŚNIE:

  • 400 g wiśni
  • 3-4 łyżeczki erytrolu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki na racuchy włóż do miski, wymieszaj za pomocą łyżki.
  2. Przełóż do foremki silikonowej (średnica 18-20 cm). Jeśli korzystasz ze zwykłej foremki, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem.
  3. Upiecz w air fryarze lub piekarniku, ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. Wiśnie wydryluj, włóż do rondelka, dodaj erytrol. Podgrzewaj na małym ogniu do redukcji nadmiaru płynu.
  5. Racuchy pokrój na porcje, podaj z wiśniami.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz