Danie inspirowane wakacyjnymi wyjazdami a także planami urlopowymi – w krajach basenu Morza Śródziemnego spotkacie z pewnością taką ośmiornicę w winie. Bardzo podobną zaserwowano nam w ubiegłym roku w knajpce na Lesbos, kiedyś widzieliśmy tak podaną ośmiornicę na Majorce, a ostatnio widziałam prawie taką samą w programie o Maderze.
Ośmiornica z warzywami to proste, ale też niezwykle wykwintne danie – idealne na kolację we dwoje, ale też na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI – OŚMIORNICA Z WARZYWAMI W WINIE:
- mrożona ośmiornica
- 1 duża cebula
- 1/2 główki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- garść pomidorków koktajlowych
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina + reszta butelki do podania
- sól, pieprz
DODATKI:
- 2-3 marchewki
- 2-3 pietruszki
- kilka małych ziemniaków
- 1 batat
możesz też użyć innego zestawienia warzyw okopowych, ja włożyłam to co miałam w lodówce
PRZYGOTOWANIE:
- Ośmiornicę przed przygotowaniem musisz rozmrozić. Ja wyjęłam ją z zamrażarki i ok. 12 godzin powoli rozmrażała się w lodówce. Następnie opłucz ją i osusz ręcznikiem papierowym.
- Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Pomidorki opłucz, przekrój na pół, odstaw.
- Pozostałe warzywa dokładnie opłucz, większe pokrój na kawałki, następnie włóż do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotuj 10-15 minut. Odlej wodę, warzywa przełóż do dużego garnka żeliwnego.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, oprósz solą i smaż do zeszklenia, następnie włóż ośmiornicę. Obsmaż ją ze wszystkich stron, następnie przełóż do garnka z warzywami. Na patelnię włóż pomidorki, smaż na mocnym ogniu, wlej wino i chwilę gotuj, po czym całą zawartość patelni wlej do garnka z warzywami i ośmiornicą, naczynie przykryj pokrywką.
- Garnek żeliwny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piecz 45-60 minut. Warzywa i ośmiornica powinny być miękkie, danie podaj z pozostałym winem.
Jeden komentarz
Mmmmmm…… Lubię ośmiornice…..