Ryż z warzywami zwany laureatem, to receptura z nietypową historią…
Odkopany wśród przepisów mojej przyszywanej babci Marysi. Wiele lat temu ten przepis wygrał konkurs dla czytelniczek jednej z gazet kobiecych (była to Przyjaciółka). Zapisany przez mamę mojego wujka, wszedł do jadłospisu rodziny i funkcjonował przez lata. Mój wujek z sentymentem wspomina to danie.
Wykonany przeze mnie po raz pierwszy, zaskoczył nas smakiem. Świetnie smakuje jako samodzielne bezmięsne danie, można też podać je jako dodatek warzywno-węglowodanowy.
POLECAM!
SKŁADNIKI NA RYŻ Z WARZYWAMI:
- 1 szklanka ryżu
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą.
- Obierz warzywa. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, cebulę pokrój w cienkie plasterki.
- W rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż kilka minut na wolnym ogniu. Wlej dwie i pół szklanki wody, dodaj sól. Gdy woda się zagotuje, zestaw rondel z ognia.
- Z ryżu odlej wodę. Ułóż równą warstwę ryżu na warzywach.
- Rondel ustaw na małym ogniu, nie mieszaj. Przykryj i duś do miękkości ryżu.
Danie można podać jako dodatek do dowolnego mięsa lub ryby. Może też pełnić rolę sałatki na ciepło. Jeśli lubisz ryż – zobacz też inne dania z jego wykorzystaniem.

2 komentarze
SUper pomysł na taki ryż,Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Przepis wypróbowany, ryż jest po prostu super, nie spodziewałam się, że będzie taki smaczny, dzięki !!!