RYŻ Z WARZYWAMI – RYŻ LAUREAT

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami zwany laureatem, to receptura z nietypową historią…

Odkopany wśród przepisów mojej przyszywanej babci Marysi. Wiele lat temu ten przepis wygrał konkurs dla czytelniczek jednej z gazet kobiecych (była to Przyjaciółka). Zapisany przez mamę mojego wujka, wszedł do jadłospisu rodziny i funkcjonował przez lata. Mój wujek z sentymentem wspomina to danie.

Wykonany przeze mnie po raz pierwszy, zaskoczył nas smakiem. Świetnie smakuje jako samodzielne bezmięsne danie, można też podać je jako dodatek warzywno-węglowodanowy.

POLECAM!

SKŁADNIKI NA RYŻ Z WARZYWAMI:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą.
  2. Obierz warzywa. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  3. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż kilka minut na wolnym ogniu. Wlej dwie i pół szklanki wody, dodaj sól. Gdy woda się zagotuje, zestaw rondel z ognia.
  4. Z ryżu odlej wodę. Ułóż równą warstwę ryżu na warzywach.
  5. Rondel ustaw na małym ogniu, nie mieszaj. Przykryj i duś do miękkości ryżu.

Danie można podać jako dodatek do dowolnego mięsa lub ryby. Może też pełnić rolę sałatki na ciepło. Jeśli lubisz ryż – zobacz też inne dania z jego wykorzystaniem.

Ryż z warzywami – Laureat
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz