Przepis na te kotlety twarogowe znalazłam przez przypadek. Przygotowałam je prawie cztery lata temu do 25. numeru Magazynu Kocioł, w którym bohaterem była pietruszka i pasternak oraz gryka, czyli kasza gryczana i mąka gryczana.
Kotleciki na bazie gotowanej kaszy gryczanej oraz białego sera można podać samodzielnie jako przekąskę, świetnie też sprawdzą się z dodatkami – zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawne. Można do nich podać sos grzybowy lub mięsny, warzywa z grilla, ale też zmiksowane owoce czy inny słodki dodatek.
SKŁADNIKI NA KOTLETY TWAROGOWE:
- 2 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 2 szklanki wody
- 1 płaska łyżka soli
- 400 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Odkładamy 3 łyżki kaszy, a pozostałą wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do całkowitej redukcji wody, co jakiś czas mieszając, następnie lekko studzimy. Odłożone 3 łyżki kaszy blendujemy i przesypujemy na talerzyk.
- Jeszcze ciepłą kaszę mieszamy z twarogiem i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub blendujemy. Do masy dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i formujemy mokrymi rękoma kotlety.
- Gotowe kotlety obtaczamy w zmielonej kaszy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.