SAŁATKA Z KASZY BULGUR, SELERA I GRANATA

Kasza bulgur w pysznej sałatce

Dzisiaj pierwsza sałatka z kaszy bulgur, ale na pewno nie ostatnia. W bulgurze się zakochałam i z pewnością zagości w naszym domu na stałe. Oryginał przepisu pochodzi ze strony 101cookbooks, ja spotkałam się z nim tutaj. Lekko kwaskowa i niesamowicie lekka – wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu – ja się w niej zakochałam.

Kasza bulgur (burghul, burghoul, balgour i boulgur) jest bardzo popularna w kuchniach krajów Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów, u nas jest stosunkowo mało znana. O bulgurze można przeczytać już w Biblii i wszystko wskazuje, że był spożywany już 4000 lat temu, a około 2800 p.n.e., chiński cesarz Shen Nung uznał bulgur za jedno z pięciu świętych roślin wraz z ryżem, prosem, jęczmieniem i soją. Są zapiski, że było to ulubione danie wojsk mongolskiego władcy Czyngis-chana.

Bulgur w przeciwieństwie do kuskusu to żywność nie przetworzona, bo są to całe ziarna pszenicy. Posiada on niesamowite wartości odżywcze: jest bardzo bogaty w błonnik i dobre węglowodany, ma niską wartość IG – więc jest wskazany dla osób na diecie cukrzycowej oraz niską zawartość tłuszczy – czyli idealny dla tych dbających o linię. Kasza bulgur jest wspaniałym źródłem witamin, minerałów oraz protein, szczególnie bogaty jest w witaminę B1, fosfor, potas, wapń.

W Turcji można kupić bulgur drobny-mielony, zwany köftelik bulgur oraz grubszy-łamany, zwany pilavlık bulgur. W tym kraju rocznie zjada się 12 kg tej kaszy na osobę. Ja kupuję własnie bulgur turecki – we Wrocławiu jest kilka miejsc, w których sprzedawane są oryginalne produkty z tego kraju. Co z nim robić w kuchni? Praktycznie wszystko: od zup, dodatków do mięs czy warzyw, poprzez sałatki, kończąc na deserach. Drobny bulgur wystarczy zalać wrzącym płynem (wodą, bulionem lub mlekiem), ten grubszy powinno się chwilę gotować, chociaż ja przygotowywałam także ten grubszy tylko zalewając gorącą wodą.P

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z KASZY BULGUR, SELERA I GRANATA:

  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
  • pół pęczka selera naciowego
  • 2 owoce granatu
  • 5 łyżek oliwy
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • garść liści mięty
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać wrzącą, osoloną wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy, następnie przykryć i odstawić na 15-20 minut.
  2. Orzechy uprażyć i wystudzić, a selera opłukać i pokroić w plasterki. Miętę i natkę pokroić.
  3. Z granatów wydłubać ziarenka. Należy to wykonać nad sitkiem, tak aby zebrać sok. Moje granaty dały niewielką ilość soku, więc część ziaren przeznaczyłam na sok – po prostu je rozgniotłam i odsączyłam.
  4. Do soku dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszać.
  5. Połączyć wszystkie składniki sałatki, zalać dressingiem i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Zobacz też inne przepisy na domowe sałatki.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz