Dzisiaj miętowy dip z ogórka w roli głównej. Świetnie połączył kaszę bulgur z granatem i nadał sałatce lekkości.
Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa na obiad, choć sama również smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka drobnej kaszy bulgur (ewentualnie kuskus)
- 1 duży mocno dojrzały granat
- 1 długi zielony ogórek
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
- 1-2 ząbki czosnku
- garść listków świeżej mięty
- sól do smaku
- Kaszę zalej lekko osolonym wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 15 minut. Lekko rozgnieć widelcem i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Wyłuskaj ziarenka granatu.
- Czosnek, listki mięty oraz jogurt zmiksuj blenderem lub w kubku miksującym.
- Zetrzyj na tarce na dużych oczkach ogórka, odciśnij nadmiar płynu. Wymieszaj z jogurtem i dopraw solą do smaku.
- Podaj na dużym talerzu lub półmisku jako osobne warstwy.