SERNIK CZEKOLADOWY NA SPODZIE Z CIASTECZEK

Sernik czekoladowy na spodzie z ciasteczek

Wpis zacznę nietypowo – 10 stycznia 2015 roku przejdzie do historii jako dzień 24 Finału WOŚP, ale też jako dzień kiedy odszedł wielki David Bowie. To nie był mój największy idol, ale wszystkie jego piosenki kocham, a jego muzyka zawsze była obok mnie. I będzie…

Taki sernik czekoladowy jest nie tylko przepyszny, ale też niezwykle prosty do przygotowania. Bez wyrabiania i mieszania ciasta, bo tak naprawdę wystarczy rozgnieść ciasteczka i wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Przygotowanie masy serowej też nie powinno być problemem. Nie ma w tym przepisie ubijania piany i innych skomplikowanych czynności.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

(na tortownicę o średnicy 28 cm lub formę ok. 22×30 cm)

  • 400 g ciastek pełnoziarnistych
  • 140 g masła
  1. Masło rozpuść. Zmiksuj lub rozgnieć drewniana pałką ciastka i wymieszaj oba składniki.
  2. Wyłóż papierem do pieczenia formę. Masę przełóż na papier i rękoma, lekko ugniatając, wyłóż dół i spory rant. Tortownicę odstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wstaw przygotowany spód i podpiecz go przez 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 200 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 5 jaj
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź.
  2. Utrzyj ser z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po trochę mleka i po jednym jajku
  3. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę. Masę wylej na spód i wstaw do piekarnika.
  4. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudź w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu oprósz kakao.

Sernik czekoladowy na spodzie z ciasteczek
Sernik czekoladowy na spodzie z ciasteczek
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz