Podwójnie pomarańczowe, niezwykle aromatyczne ucierane ciasto pomarańczowe. Czy jeśli dodam, że robi się je pędzikiem, skuszę Was…?
Inne przepisy na słodkie wypieki znajdziesz tutaj.
SKŁADNIKI NA UCIERANE CIASTO POMARAŃCZOWE:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
- Mąkę przesiać razem z sodą.
- Jajka ubić z cukrem i solą na gładką masę.
- Dodawać po łyżce olej, sok i mąkę z sodą. Na koniec dodać startą skórkę i wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C – sprawdzić patyczkiem.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- sok z całej pomarańczy razem z cząstkami
- 10 dkg masła
- olejek pomarańczowy do smaku, opcjonalnie
- Budyń ugotować zgodnie z przepisem, ale w mniejszej ilości mleka i z dodatkiem cukru.
- Pod koniec gotowania wlać sok i dokładnie wymieszać, tak aby wszystko połączyło w jedna gładką masę.
- Do gorącego budyniu dodać pokrojone w kostkę masło olejek pomarańczowy, wymieszać dokładnie używając robota. Przestudzić.
- Ciasto przekroić i przełożyć kremem. Schłodzić.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Wczoraj w pracy moja koleżanka wszystko robiła "pędzikiem" 🙂
A na ciasto mnie skusiłaś, bez dwóch zdań 🙂