UCIERANE CIASTO POMARAŃCZOWE

Ucierane ciasto pomarańczowe

Podwójnie pomarańczowe, niezwykle aromatyczne ucierane ciasto pomarańczowe. Czy jeśli dodam, że robi się je pędzikiem, skuszę Was…?

Inne przepisy na słodkie wypieki znajdziesz tutaj.

SKŁADNIKI NA UCIERANE CIASTO POMARAŃCZOWE:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
  1. Mąkę przesiać razem z sodą.
  2. Jajka ubić z cukrem i solą na gładką masę.
  3. Dodawać po łyżce olej, sok i mąkę z sodą. Na koniec dodać startą skórkę i wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C – sprawdzić patyczkiem.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • sok z całej pomarańczy razem z cząstkami
  • 10 dkg masła
  • olejek pomarańczowy do smaku, opcjonalnie
  1. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, ale w mniejszej ilości mleka i z dodatkiem cukru.
  2. Pod koniec gotowania wlać sok i dokładnie wymieszać, tak aby wszystko połączyło w jedna gładką masę.
  3. Do gorącego budyniu dodać pokrojone w kostkę masło olejek pomarańczowy, wymieszać dokładnie używając robota. Przestudzić.
  4. Ciasto przekroić i przełożyć kremem. Schłodzić.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Wczoraj w pracy moja koleżanka wszystko robiła "pędzikiem" 🙂
    A na ciasto mnie skusiłaś, bez dwóch zdań 🙂

Zostaw komentarz