Przepis na ten panierowany ser smażony przygotowałam do 9 numeru magazynu KOCIOŁ. W opowieściach przesiedleńczych przedstawiłam w tym numerze moich dziadków od strony mamy, który na Dolny Śląsk przyjechali w 1958 roku z terenów dzisiaj należących do Łotwy. Na zachętę sięgnięcia po magazyn przedstawiam Wam kilka fotek z albumu rodzinnego. Ta dziewczynka na rowerze to moja mama…
Co do samego sera – to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przygotowywany przez mamę po prostu uwielbiałam. Jest niezwykle prosty do przygotowania, więc bardzo go Wam polecam.
SKŁADNIKI NA PANIEROWANY SER SMAŻONY:
- 400 g twardego białego sera
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Ser pokrój na plastry około 4 mm.
- Jajka dokładnie rozkłóć z łyżeczką soli.
- Plastry sera dwukrotnie panieruj w jajku i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Podaj na ciepło, bezpośrednio po zdjęciu z patelni.

Jeden komentarz
Jedno z moich ulubionych bezmięsnych dań. Nie jest się głodnym przez wiele godzin a i energii jest tyle, że można iść na wyręb lasu. Jedyne co mnie dziwi bałtyckie pochodzenie dania bo czytałem gdzieś, że pochodzi z Czech.