KOCIOŁ – NUMER CZWARTY

Wczoraj wieczorem miała miejsce premiera kolejnego numeru Magazynu Kulinarnego “Kocioł”.

Tym razem w imieniu swoim i całej rodziny dolnośląskich blogerów zapraszam Was na ponad 120 mocno wiosennych stron. Prace nad przepisami i artykułami do czwartego numeru rozpoczęliśmy jeszcze w grudniu, w międzyczasie przygotowując potrawy na swoje wigilijne stoły.Co znajdziecie w marcowo-kwietniowym Kotle?

Na jego stronach króluje jajko i topinambur – to właśnie te dwa produkty wybraliśmy na bohaterów czwartego numeru. Zbiór przepisów jest naprawdę imponujący. Topinambur z racji jego małej popularności okazał się nielada wyzwaniem… Jednak możemy być niezwykle dumni z tego co udało się nam przygotować: sałatki, surówki i zupy. Znajdziecie też przepis na frytki z topinambura, topinambur pieczony, gniocchi z topinamburem oraz… ciasto!

Jajkami w wielu odsłonach oraz przepisami “z jajem” nawiązaliśmy delikatnie do świąt Wielkiej Nocy. Dla Was właśnie spotkaliśmy się na pierwszej “kotłowej” sesji zdjęciowej. Wspólna praca okazała się niezwykle motywująca i bardzo rozwijająca. Efekt kilku godzin przygotowań i kilku godzin zdjęć możecie zobaczyć na łamach magazynu – mamy nadzieję, że przepięknie udekorowany stół wielkanocny będzie dla Was inspiracją.

Na naszym stole znalazły się: sałatka jarzynowa, pieczeń rzymska, faszerowane jajka, ćwikła, żurek w domowych miseczkach z chleba oraz baba i mini mazurki z masą różaną.

Co jeszcze w Kotle: pasztet z królika i szpinaku z Morzęcina Małego i kilka propozycji na królicze dania, wywiad z Piotrkiem Kucharskim oraz artykuły o bohaterach numeru. Ja szczególnie zapraszam do swoich kącików – Domowej Piekarni oraz kuchni przesiedleńczej, w której zaprezentowałam ser według rodzinnego przepisu przywiezionego z Łotwy. W kuchni dolnośląskiej na uwagę zasługują przepyszne pierogi z Chrząstawy oraz zupa z dziewięciu ziół.

Zapraszam do lektury…

Dolnośląski Magazyn Kulinarny “Kocioł” do pobrania tutaj, lub do czytania on line – tutaj.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz