Kurczak na piwie, upieczony wraz z warzywami korzeniowymi zachwyci z pewnością każdego. Idealnie wilgotny, z lekką nutką piwną – smakuje wybornie. Możecie zaserwować go na rodzinny obiad ale też na spotkanie w gronie przyjaciół.
To pierwszy z moich przepisów przygotowanych do 11 numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Znalazł się w dziale dotyczącym jednego z bohaterów – piwa. Nasi autorzy wyczarowali mnóstwo naprawdę rewelacyjnych dań z chmielowym napojem. Oprócz mojego kurczaka znajdziecie jeszcze dwa inne pomysły na mięso, sesję z różnymi rodzajami placków na piwie, dwa ciasta, chleb oraz niezwykły deser. Jest też nietypowy sposoby wykorzystania piwa w postaci musztardy. Jednak koniecznie musicie zobaczyć to co udało się wyczarować naszym Monikom – krążki cebulowe oraz drinki piwne spowodują, że dostaniecie ślinotoku – jestem tego pewna…
SKŁADNIKI – KURCZAK NA PIWIE:
- 1 kurczak
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 butelka piwa typu porter
- kilka niedużych ziemniaków
- kilka marchewek
- kilka pietruszek
PRZYGOTOWANIE:
- W miseczce wymieszaj słodką paprykę, chili oraz sól. Natrzyj kurczaka, również wewnątrz, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, następnie odstaw do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
- Usuń naklejki z butelki z piwem. Najlepiej zamkniętą butelkę umieścić na 15 minut w ciepłej wodzie. Umyj dokładnie butelkę, aby usunąć resztki kleju.
- Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę dokładnie wyszoruj. Ziemniaki ponacinaj lub poprzekrawaj na ćwiartki, warzywa podziel na mniejsze kawałki, na koniec przełóż wszystko do wysokiej foremki.
- Otwórz butelkę i odlej połowę piwa do szklanki. Butelkę ustaw na środku foremki i nadziej na nią kurczaka.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw blaszkę.
- Piecz około 2 godziny. Co jakiś czas polewaj kurczaka i warzywa wytapiającym się tłuszczem oraz piwem odlanym do szklanki. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg.