Na obiad mieliśmy odgrzewany krupnik, więc postanowiłam podczas kolacji połechtać kubki smakowe dzieciaków. Dzieciaki przeziębione – więc im szczególnie się należało. Koło tart i temu podobnych potraw, chodziłam dotychczas z daleka – jakoś nigdy nie mogłam się do tego zabrać. Namówiła mnie do tego siostra i szwagier – ich quiche, które dane mi było spróbować były powalające. Moja pierwsza tarta z gruszką, gorgonzolą i szynką. Voilà!
Tarta (tarte) – rodzaj wypieku, składającego się ze spodu (ciasto kruche lub francuskie) oraz nadzienia, upieczonego w specjalnej formie do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Quiche to odmiana tarty, jest on podawany z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną.
SKŁADNIKI – TARTA Z GRUSZKĄ:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
- 3 gruszki
- 100 g szynki, opcjonalnie
- pieprz kolorowy
- sól, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki obieramy. Ser i gruszki kroimy w sporą kostkę. Szynkę kroimy w długie paseczki.
- Formę do tarty wykładamy (z rantem) ciastem francuskim, na cieście układamy paski szynki (tak żeby częściowo były ułożone na rancie).
- Na ciasto wykładamy gruszki i ser, następnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie solimy.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190-200 C stopni 30-40 minut. Lampka białego lub czerwonego wina do tego – czy można chcieć czegoś więcej.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.