JABŁECZNIK NINY

Jabłecznik Niny

Dziś był wielki dzień mojej siostry i mojego szwagra, ale mój także. Urodziła nam się Nina i to jej imieniem nazwę mój nowy wypiek. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z przepisu na śliwkowca mojego brata. Owoce w dużych kawałkach sprawdziły się świetnie, i od strony wizualnej, i od smakowej – przypominają trochę pieczone jabłka, które uwielbiam. Połączenie jabłek i delikatnej zalewy śmietankowo-jajecznej, na kruchym cieście plus popołudniowa kawa – zapraszam na jabłecznik Niny.

SKŁADNIKI NA JABŁECZNIK NINY:

  • 5-6 niewielkich jabłek
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g mocno schłodoznego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej najpierw wszystko porządnie przesiekać nożem. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę, następnie schłodzonym ciastem wyłożyć formę (25×35).
  2. Jabłka obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdy kawałek dość gęsto ponacinać, następnie ułożyć na cieście i posypać brązowym cukrem.
  3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 25 min.

ZALEWA:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany
  1. Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Zalać podpieczone ciasto i z powrotem wstawić do piekarnika, następnie piec do lekkiego zarumienienia się zalewy (około 30 – 35 minut).

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz