Takie kapuśniaczki są świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu, gwarantuję, że posmakują Wam zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam, bo ten przepis, który pochodzi z archiwalnego numeru Przyjaciółki, wielokrotnie był robiony w moim rodzinnym domu i zawsze rewelacyjnie wychodził.
SKŁADNIKI NA CIASTO NA KAPUŚNIACZKI:
- 40 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- jajko
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 30 dkg kapusty kiszonej
- kilka suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki oleju
- jajko
- pieprz do smaku
- jajko lub białko jajka do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże wymieszaj z cukrem, połową ilości mleka i kilkoma łyżkami mąki, następnie odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie, elastyczne ciasto, ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Kapustę razem z suszonymi grzybami zalej małą ilością wody, gotuj, w razie potrzeby podlewając wodą, a na koniec odsącz na sicie.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, następnie dodaj kapustę z grzybami i chwilę razem smaż. Zestaw z ognia i dodaj jajko, na koniec dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i pokrój w kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kładź porcję farszu i zawijaj w ruloniki.
- Układaj na blaszce łączeniem do spodu i odstaw do wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj rozkłóconym jajkiem, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piecz przez 20-30 minut.
Kapuśniaczki świetnie smakują z barszczem wigilijnym.
6 komentarzy
cukier?
?
Mój syn stwierdził, że kapuśniaczki smakują mu bardziej od krokietów 🙂
Witam ile sztuk wychodzi z takiej ilości ?
szczerze powiem, nie pamiętam
Robimy je raz w roku. 🙂