UCIERANE CIASTO Z MAKIEM MRÓWKOWIEC

Mrówkowiec - ucierane ciasto z makiem.

Mrówkowiec, czyli ucierane ciasto z makiem, to jedno z dwóch wypieków, które nauczyłam się piec jeszcze jako nastolatka. Tanie, szybkie i nieskomplikowane. Ciasto można je podać tak po prostu pokrojone, świetnie też nadaje się na bazę do przełożenia kremem np. kawowym lub chałwowym. Możesz też posypać je cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

SKŁADNIKI NA UCIERANE CIASTO Z MAKIEM:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy jeśli ktoś lubi
  • masło i tarta bułka do formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło przełóż do misy, dodaj cukier i utrzyj do białości. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
  2. Na koniec wsyp suchy mak i ewentualnie dodaj aromat.
  3. Wyłóż do formy, piecz około godziny w temperaturze 180°C. Po lekkim przestudzeniu wyciągnij z foremki i studź na kratce.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz