Przepis na te wafle przekładane to takie odwzorowanie niedostępnego w dzieciństwie przysmaku… Pamiętacie te czasy, kiedy oglądając film zagraniczny z wielkim utęsknieniem i niedowierzaniem patrzyło się na niektóre sceny. Rodzina wstaje i szykuje sobie śniadanie, otwierają szafki, a tam różności w kolorowych opakowaniach, otwierają lodówkę, a tam cuda również w kolorowych opakowaniach, potem idą na zakupy, a tam na półkach… no wiecie co. Jak bardzo chciałam otworzyć szafkę i wyjąć sobie paczkę płatków, w wielkim kolorowym opakowaniu. Jak bardzo chciało się czegoś z reklam oglądanych kiedy pojawiły się pierwsze anteny satelitarne… Te tęsknoty są już całkowicie niezrozumiałe dla naszych dzieci.
Koniecznie zobacz też przepis na wafle przekładane masą kakaową z mojego rodzinnego domu.
Kiedy miałam jakieś czternaście-piętnaście lat zobaczyłam pierwszy raz reklamę Knoppersa, to była miłość od pierwszego wejrzenia i chyba trwa do dzisiaj…
Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków.
SKŁADNIKI WAFLE PRZEKŁADANE:
NA MASĘ BIAŁĄ:
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- Mleko zagotuj, zestaw i dodaj cukier. Wymieszaj, aby cukier się rozpuścił i ostudź.
- Masło utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając wlewaj po łyżce mleko, na koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
NA MASĘ CIEMNĄ:
- 100 g masła
- 200 g nutelli
- 2 łyżki kakao
- 150 g orzechów laskowych
- oraz suche wafle do przełożenia (6 sztuk)
- Orzechy upraż na patelni lub w piekarniku. Wystudź, usuń przypieczone skórki, a potem rozdrobnij w kubku miksującym.
- Masło utrzyj na puszystą masę. Mieszając dodawaj nutellę i kakao, a na koniec rozdrobnione orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Na pierwszy wafel wyłóż połowę ciemnej masy, ułóż drugi wafel, wyłóż połowę białej masy, przykryj trzecim waflem. Czynności powtórz.
- Gotowe wafle ułóż na desce, przykryj drugą deską i obciąż. Odstaw do lodówki. Opcjonalnie możesz wafle polać roztopioną czekoladą.
- Przed podaniem pokrój.