Książka Barbary Jakimowicz-Klein „Upiecz swój chleb” wydawnictwa Weltbild jest w miarę nową pozycją na mojej półce, ale jedną z najbardziej ulubionych. Sięgam po nią bardzo często, bardzo często też korzystam z przepisów zawartych w niej.
Ładnie wydana: papier kredowany lekko matowy, ładne zdjęcia i bardzo fajna, wysmakowana grafika. Format: kwadrat (mój ulubiony).
Świetny wstęp zawierający naprawdę mnóstwo doskonałych porad dotyczących składników używanych do pieczenia. Jest i o mące, i o wodzie, i o drożdżach, i o zakwasie, ale także o innych składnikach: soli, cukrze, tłuszczu i różnych smakowych dodatkach nadających specyficzny smak różnym rodzajom wypieków.
Dużo fantastycznych porad, które bardzo pomogły mi w zabawach w domową piekarnię i pozwoliły wyeliminować wcześniejsze błędy przy pieczeniu – wspomnę tylko, że od trzech lat pieczemy chleb w domu. Porady są konkretne i naprawdę pomocne.
Prawie 200 przepisów na chleby: na zakwasie, na drożdżach i ekspresowe na proszku do pieczenia oraz takie do maszyny do pieczenia chleba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, ja wykorzystałam kilkanaście przepisów z tej książki – są świetne.
Ale było achów… jednak w pełni na to zasługuje.
Upiecz swój chleb, Barbara Jakimowicz-Klein
Wydawnictwo Weltbild, Warszawa 2011
oprawa miękka, szyta
stron 232, ze zdjęciami
Jeden komentarz
znam tę książkę, nie jeden chleb upiekłam z niej ja i moja mama 🙂 z czystym sercem polecam! przepisy są czytelne, dobrze napisane, zdjęcia piękne i zachęcające. znajdujemy tam nie tylko chleby ale i inne mączne cuda, a także rady i wskazówki co mogło nie wyjść przy jakich objawach.