Co zrobić gdy zachce się człowiekowi pizzy, a jest na diecie? Ta propozycja może nie zaspokoi każdego, ale nam bardzo smakowała. Może to nie to co pizza, ale… Nasza jest na mące orkiszowej z pełnego przemiału, zdrowsza niż pizza, bo bez sera, a równie smaczna – focaccia orkiszowa, z pieczarkami, cebulką i oliwkami.
Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. – Wikipedia
SKŁADNIKI – FOCACCIA ORKISZOWA :
NA CIASTO:
(składniki na dużą blaszkę – taką z piekarnika)
- 60 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 litra ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- oliwa do posmarowania blaszki (sporo)
- Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto (jest dość rzadkie), następnie odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
- Blaszkę posmarować oliwą wyłożyć ciasto i rozprowadzić je równomiernie.
NA FARSZ:
- 3 cebule
- 40 dkg pieczarek
- szklanka czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- Cebulę i pieczarki obrać, następnie cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w spore plastry.
- Oliwki pokroić na trzy części.
- Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę, oprószyć ją solą i podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać pieczarki i smażyć razem, na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Pieczarki z cebulą wyłożyć równomiernie na ciasto drożdżowe, posypać pokrojonymi oliwkami. Odstawić na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem do pieca ponakłuwać palcami, następnie piec około 30 minut w temperaturze 210 stopni C.
3 komentarze
A ja tam focaccie lubie tak samo mocno jak pizze (czytaj: bardzo!)
Jakiej długości powinna być keksowka? Moja chyba jest za długa…
ja piekłam to na dużej blaszce, a nie w keksówce