FOCACCIA ORKISZOWA Z PIECZARKAMI I OLIWKAMI

Co zrobić gdy zachce się człowiekowi pizzy, a jest na diecie? Ta propozycja może nie zaspokoi każdego, ale nam bardzo smakowała. Może to nie to co pizza, ale… Nasza jest na mące orkiszowej z pełnego przemiału, zdrowsza niż pizza, bo bez sera, a równie smaczna – focaccia orkiszowa, z pieczarkami, cebulką i oliwkami.

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. – Wikipedia

SKŁADNIKI – FOCACCIA ORKISZOWA :

NA CIASTO:
(składniki na dużą blaszkę – taką z piekarnika)

  • 60 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 litra ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa do posmarowania blaszki (sporo)
  1. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto (jest dość rzadkie), następnie odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Blaszkę posmarować oliwą wyłożyć ciasto i rozprowadzić je równomiernie.

NA FARSZ:

  • 3 cebule
  • 40 dkg pieczarek
  • szklanka czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  1. Cebulę i pieczarki obrać, następnie cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w spore plastry.
  2. Oliwki pokroić na trzy części.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę, oprószyć ją solą i podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać pieczarki i smażyć razem, na koniec doprawić solą i pieprzem.
  4. Pieczarki z cebulą wyłożyć równomiernie na ciasto drożdżowe, posypać pokrojonymi oliwkami. Odstawić na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Przed wstawieniem do pieca ponakłuwać palcami, następnie piec około 30 minut w temperaturze 210 stopni C.

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz