To od zawsze była moja ulubiona zupa. Choć w dzieciństwie nie przepadałam za zupami, to krupnik jadłam zawsze chętnie. W moim rodzinnym domu był tradycyjny, gotowany na mięsie. Ja sama najczęściej gotowałam tę zupę na wieprzowych żeberkach. Od prawie pół roku prawie całkowicie zrezygnowaliśmy z jedzenia mięsa, więc automatycznie poszukuję pomysłów w wersji wegetariańskiej na dania tradycyjnie gotowane na mięsie. Krupnik na grzybach suszonych, bez wątpienia jest właśnie taką propozycją. Mega smaczny, pachnący i sycący. Zapraszam…
SKŁADNIKI NA KRUPNIK NA GRZYBACH:
- 1-2 garście grzybów suszonych
- 1/2 szklanki kaszy pęczak (lub innej kaszy jęczmiennej)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (jedną można zamienić kawałkiem selera – my go nie używamy)
- 2-3 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 por
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki domowego bulionu warzywnego w paście
- sól, pieprz, mielona papryka wędzona
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby opłucz, namocz je w 3 szklankach wody i odstaw na 10-15 minut.
- Warzywa oczyść. Marchewki, pietruszki pokrój w plasterki, ziemniaki w sporą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pora w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę, czosnek i pora, oprósz solą i zeszklij.
- Do garnka włóż warzywa, podsmażoną cebulę, kaszę i namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu do miękkości kaszy. Co jakiś czas zamieszaj, na koniec dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Jeśli wolisz mniej gęstą zupę opcjonalnie dodaj więcej wody.
*jeśli zamiast pęczaku użyjesz drobniejszej kaszy, wsyp ją dopiero po kilku minutach od zagotowania warzyw