MAKARON W SOSIE Z ROKPOLEM I FENKUŁEM

Kupiłam dwie bulwy kopru włoskiego czyli fenkułu, no i coś z tym trzeba było zrobić. Zrobiłam przegląd lodówki, trochę poszperałam w internecie i tak powstał pyszny makaron w sosie z rokpolem, fenkułem, czyli koprem włoskim oraz wędzonym boczkiem.

Fenkuł zaskoczył mnie swoim lekko anyżkowym smakiem. Roślina pochodzi z rodziny selerowatych i jej każda część nadaje się do spożycia. Można go wykorzystać w dowolnej surówce, można ugotować, upiec lub upiec na grillu. Jedna bulwa czeka jeszcze w lodówce, więc na pewno będzie kolejny przepis z wykorzystaniem tego warzywa.

SKŁADNIKI NA MAKARON W SOSIE Z ROKPOLEM:

  • 1 fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
  • 20 dkg sera typu rokpol
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
  • 40 dkg makaronu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Koper rozkroić na pół, wyciąć niewielki głąb, następnie koper i cebulę pokroić w cieniutkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić pokrojone warzywa i na wolnym ogniu je zeszklić.
  3. Dodać cukier i chwilę razem smażyć. Dolać wino i dusić kilka minut pod przykryciem.
  4. Boczek (najlepszy jest taki pokrojony w cieniutkie plastry) pokroić na niewielkie kawałki i wysmażyć na drugiej patelni.Osączyć go z nadmiaru tłuszczu.
  5. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (część wody z gotowanie odlać do kubeczka).
  6. Do fenkułu dodać pokruszony rokpol delikatnie rozmieszać. Kiedy ser się rozpuści dodać podsmażony boczek i makaron. Wymieszać, jeśli całość będzie zbyt sucha dodać wody z gotowania makaronu.
  7. Ozdobić listkami fenkułu.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. super pomysł 🙂 Też kupiłam wczoraj pierwszy raz w życiu 2 fenkuły, teraz szukam inspiracji na obiad z ich uczestnictwem 🙂 Pozdrawiam!

Zostaw komentarz