Kupiłam dwie bulwy kopru włoskiego czyli fenkułu, no i coś z tym trzeba było zrobić. Zrobiłam przegląd lodówki, trochę poszperałam w internecie i tak powstał pyszny makaron w sosie z rokpolem, fenkułem, czyli koprem włoskim oraz wędzonym boczkiem.
Fenkuł zaskoczył mnie swoim lekko anyżkowym smakiem. Roślina pochodzi z rodziny selerowatych i jej każda część nadaje się do spożycia. Można go wykorzystać w dowolnej surówce, można ugotować, upiec lub upiec na grillu. Jedna bulwa czeka jeszcze w lodówce, więc na pewno będzie kolejny przepis z wykorzystaniem tego warzywa.
SKŁADNIKI NA MAKARON W SOSIE Z ROKPOLEM:
- 1 fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
- 20 dkg sera typu rokpol
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól, pieprz
- 40 dkg makaronu
PRZYGOTOWANIE:
- Koper rozkroić na pół, wyciąć niewielki głąb, następnie koper i cebulę pokroić w cieniutkie plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić pokrojone warzywa i na wolnym ogniu je zeszklić.
- Dodać cukier i chwilę razem smażyć. Dolać wino i dusić kilka minut pod przykryciem.
- Boczek (najlepszy jest taki pokrojony w cieniutkie plastry) pokroić na niewielkie kawałki i wysmażyć na drugiej patelni.Osączyć go z nadmiaru tłuszczu.
- Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (część wody z gotowanie odlać do kubeczka).
- Do fenkułu dodać pokruszony rokpol delikatnie rozmieszać. Kiedy ser się rozpuści dodać podsmażony boczek i makaron. Wymieszać, jeśli całość będzie zbyt sucha dodać wody z gotowania makaronu.
- Ozdobić listkami fenkułu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
super pomysł 🙂 Też kupiłam wczoraj pierwszy raz w życiu 2 fenkuły, teraz szukam inspiracji na obiad z ich uczestnictwem 🙂 Pozdrawiam!
Ja na razie omijałam fenkuła z daleka…ale w połączeniu z makaronem i dobrym serem musi wyjść z tego coś pysznego 🙂