Ten przepis na pierogi z jagodami przygotowałam specjalnie do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ.
SKŁADNIKI NA PIEROGI Z JAGODAMI:
- 300 g mąki pszennej plus ilość do podsypania
- ⅔ szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 400 g jagód
- ¼ szklanki cukru
- sól do gotowania
- do podania: śmietana, bita śmietana lub jogurt
PRZYGOTOWANIE:
- Z mąki, oleju oraz wody zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki.
- Uformuj kulę, przykryj ściereczkę i odstaw na 10–15 minut.
- Ciasto cienko wałkuj i wycinaj kółka. Nakładaj na środek po łyżeczce jagód, lekko posyp cukrem i sklejaj pierogi.
- Gotuj 5 minut w osolonym wrzątku. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.
- Najlepsze są z tłustą śmietaną, ale jogurt będzie równie dobry.