WYTRAWNE ROGALIKI ORKISZOWE

Rogaliki orkiszowe ze słonym nadzieniem

Wytrawne rogaliki orkiszowe z bardzo aromatycznym nadzieniem. Ser z niebieską pleśnią, suszone pomidory, kapary – to układ, który dla mnie jest perfekcyjny. Każdy z tych produktów po prostu uwielbiam, tutaj występują razem – to wróży jedno – musi smakować. Mam wrażenie, że dodatki oraz pieczenie powodują wzmocnienie aromatu i smaku sera. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem niebieskiej pleśni dodajcie łagodniejszy ser lub po prostu mniejszą jego ilość.

SKŁADNIKI NA WYTRAWNE ROGALIKI ORKISZOWE:

CIASTO:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki fruktozy lub cukru
  1. Mąkę przesiać, a drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęło pracować.
  2. Do mąki dodać sól, olej i wlać zaczyn, następnie wyrobić gładkie ciasto – ma być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk.
  3. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski posypanej mąką, wierzch ciasta również posypać mąką.
  4. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, w tym czasie powinno podwoić objętość.

NADZIENIE:

  • 15 dkg gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek suszonych pomidorów w oleju Ole!
  • 2-3 łyżki marynowanych kaparów Ole!
  • świeżo mielony czarny pieprz, bazylia
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać roztarty czosnek, posiekane kapary i pomidory.
  2. Na koniec dodać rozgnieciony widelcem ser, wymieszać i doprawić.

DO POSYPANIA:

  • gruba sól, kminek, mak, nasiona słonecznika, sezam
  • 1 żółtko i 1 łyżka mleka
  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek, a następnie pokroić na 8 trójkątów (tak jak kroi się tort).
  2. Kłaść porcję nadzienia, zawijać rogaliki i układać na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
  3. Na koniec rogaliki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać ulubionym dodatkiem.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, piec na złoty kolor około 15 minut.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz