Przepis na te pyszne pieczone bułki z mozzarellą pochodzi od Beaty. W sezonie warto je zrobić z pomidorami, w zimie, kiedy pomidory są drogie, a przed wszystkim niesmaczne, zdecydowanie można je pominąć. Świetne jako dodatek do grilla, ale bardzo dobrze smakują samodzielnie.
SKŁADNIKI NA BUŁKI Z MOZZARELLĄ:
- 150-200 g twardego ser mozzarella
- 6-8 bułek, np. kajzerek
- 2-3 pomidory, opcjonalnie
- 75 miękkiego masła
- 2-4 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, a następnie wymieszać z masłem.
- Mozzarellę i pomidory pokroić na plastry. Bułki rozkroić i posmarować każdą połówkę masłem czosnkowym. Bułki układać na dużej blaszce, na każdej połówce ułożyć plaster pomidora i potem plaster sera.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C (góra-dół) około 15-20 minut, aż ser się roztopi, a spód bułki lekko opiecze.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
taki ciągnący się ser jest super!
ja też kocham ciąąąągnącyyy się ser…