BABKA DROŻDŻOWA PARZONA

Babka drożdżowa

Tę babkę przygotowałam na wspólną sesję z drożdżowymi wypiekami do wiosennego numeru Magazynu Kocioł. Znajdziecie w niej rewelacyjne przepisy na dwie baby, cudowne baranki, proste do przygotowania zajączki, chałkę oraz wytrawne przepisy na chlebki do koszyczka i chlebki na żurek. Sesję przygotowałyśmy z Kasią z Gotuj z Kasią oraz Asią z Apetyt na Kuchnię.

Przy sadzeniu do pieca, mianowicie delikatniejszych babek, trzeba wystrzegać wstrząśnięcia, aby nie opadły, stawić też od razu w miejscu, w którym upiec się powinny; przy wyjęciu tęż samą ostrożność zachować należy, aby nie trącić. U nas zwyczajem jest nie wyjmować bab ciepłych z form, póki w nie ostygną, aby nie osiadły. Na Ukrainie wyjmują je natychmiast kładą bokiem na poduszki, obracając często, aby nie przyleżały boków i nostajnie ze wszystkich stron ostygły.

Kucharka Litewska, Wincenta Zawadzka, wyd. czternaste z 1938 r.

Babka drożdżowa parzona, fot. Kasia Sieradz

SKŁADNIKI:

  • 375 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 150 g masła + do posmarowania formy
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 50-75 g rodzynek (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia

BABKA DROŻDŻOWA – PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i ok. 170 g mąki, następnie dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi, tak aby nie było grudek.
  2. Mieszaninę ostudź do temperatury pokojowej i dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw aż zaczyn zacznie mocno bąbelkować.
  3. Do zaczynu dodaj resztę mąki, roztopione i przestudzone masło, jajka, żółtka oraz rodzynki. Wymieszaj, następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto, miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia ciasta. 
  4. Ciasto ponownie wyrób i przełóż do posmarowanej masłem formy. Formę wypełnij ciastem do ½ wysokości, przykryj i odstaw na ok. 15 minut.
  5. Piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, następnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
  1. Mleko doprowadź do wrzenia, dodaj cukier i ok. 170 g mąki, następnie dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi, tak aby nie było grudek.
  2. Mieszaninę ostudź do temperatury pokojowej i dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw aż zaczyn zacznie mocno bąbelkować.
  3. Do zaczynu dodaj resztę mąki, roztopione i przestudzone masło, jajka, żółtka oraz rodzynki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia ciasta. 
  4. Ciasto ponownie wyrób, następnie przełóż do posmarowanej masłem formy. Formę wypełnij ciastem do ½ wysokości, przykryj ściereczką, odstaw na ok. 15 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Wstaw formę z wyrośniętym ciastem. Piecz ok. 45 minut.
  6. Ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.

UWAGI:

Rodzynki możesz sobie odpuścić, możesz też zastąpić je żurawiną. Gotową babkę możesz posypać, tak jak ja, cukrem pudrem, możesz też polać lukrem lub ulubioną polewą, np. czekoladową.

Po inne przepisy wielkanocne mojego autorstwa klikaj tutaj.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz