ZUPA CHRZANOWA Z BATATÓW

Zupa chrzanowa z batatami

Kolejny przepis z ostatniego, dziewiętnastego numeru Magazynu KOCIOŁ, to zupa chrzanowa z batatów. Idealnie kremowa, delikatna, koniecznie musicie jej spróbować.

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 1 cebula
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 750 ml bulionu
  • 3-4 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 4 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia.
  4. Wrzuć bataty i duś 15 minut.
  5. Zalej bulionem i śmietaną, dopraw solą i gotuj około 30 minut.
  6. Zmiksuj na krem i dopraw tartym chrzanem oraz solą.
  7. Podaj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz