Kolejny przepis z ostatniego, dziewiętnastego numeru Magazynu KOCIOŁ, to zupa chrzanowa z batatów. Idealnie kremowa, delikatna, koniecznie musicie jej spróbować.
SKŁADNIKI:
- 2 średniej wielkości bataty
- 1 cebula
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- 750 ml bulionu
- 3-4 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki oleju
- sól
- 4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia.
- Wrzuć bataty i duś 15 minut.
- Zalej bulionem i śmietaną, dopraw solą i gotuj około 30 minut.
- Zmiksuj na krem i dopraw tartym chrzanem oraz solą.
- Podaj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
Jeden komentarz
Wowwww! Fantastyczny pomysł! Zrobię!