Wczoraj miał premierę nowy, już dziewiętnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Ten przepis był moim wkładem, w dziale kuchni dolnośląskiej. Pasta z jajek na podstawie przepisu z Kresów Wschodnich według Marii Pławiak z Pogorzelisk w gminie Chocianów. Receptura została zamieszczona w publikacji „Smaki Wrzosowej Krainy”.
Koniecznie klikajcie i przeglądajcie nowy numer. Jest mnóstwo cudnych przepisów i pięknych zdjęć.
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 1 mała cebula
- 75 g masła
- 2 – 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą, odstaw do ostudzenia. Obierz i zmiel lub zblenduj.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Masło utrzyj ze zmielonymi jajkami oraz cebulką.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Pastę podawaj do pieczywa.