Taka zupa krem z brokuła i szparagów to 15 minut nie więcej pracy w kuchni.
SKŁADNIKI:
- opakowanie mrożonego brokuła marki Poltino
- 1/2 kg białych szparagów (mogą być takie na zupę)
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowgo
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Ja podałam swoją zupę z domowymi grzankami. Na patelni, z niewielką ilością oleju podsmażyłam pokrojony w kawałeczki domowy chleb żytnio-pszenny.
PRZYGOTOWANIE:
- Brokuła przelej na sitku ciepłą wodą.
- Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj.
- Odłam stwardniałe końcówki szparagów, obierz. Pokrój je na kilkucentymetrowe kawałki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp cebulę i czosnek, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia.
- Dodaj szparagi i różyczki brokuła. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Wlej bulion oraz mleko kokosowe i dopraw solą oraz pieprzem.
- Gotuj 10-15 minut. Zmiksuj dokładnie i podawaj od razu.