ZUPA KREM Z BROKUŁA I SZPARAGÓW

Taka zupa krem z brokuła i szparagów to 15 minut nie więcej pracy w kuchni.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie mrożonego brokuła marki Poltino
  • 1/2 kg białych szparagów (mogą być takie na zupę)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowgo
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Ja podałam swoją zupę z domowymi grzankami. Na patelni, z niewielką ilością oleju podsmażyłam pokrojony w kawałeczki domowy chleb żytnio-pszenny.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuła przelej na sitku ciepłą wodą.
  2. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj.
  3. Odłam stwardniałe końcówki szparagów, obierz. Pokrój je na kilkucentymetrowe kawałki.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp cebulę i czosnek, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia.
  5. Dodaj szparagi i różyczki brokuła. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Wlej bulion oraz mleko kokosowe i dopraw solą oraz pieprzem.
  7. Gotuj 10-15 minut. Zmiksuj dokładnie i podawaj od razu.
Zupa krem z brokuła i szparagów
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz