CZEKOLADOWA GRZANKA

Chciałabym Was dzisiaj zaprosić na kolejny numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. W ubiegłą niedzielę pokazaliśmy światu szesnastą odsłonę naszego dziecka. Tym razem królują w nim truskawki oraz ogórki. Jak zwykle przygotowaliśmy przepisy z naszymi bohaterami, artykuły ich przybliżające oraz dodatkowe tematy, w tym rewelacyjną sesję piknikową przygotowaną przez Monikę z bloga Przez Ogródek.

Dzisiejszy przepis – grzanka będąca czekoladowym napojem alkoholowym podawanym na ciepło.  Przepis ten otrzymałam od naszych znajomych, którzy przekazali mi również książkę napisaną przez ich wujka, Władysława Fijewskiego. Książka jest zapisem wspomnień autora w której opisuje czasy od rozpoczęcia wojny, poprzez okupację, aresztowania i wywózkę na „białe niedźwiedzie” aż do osiedlenia się we Wrocławiu. Pan Fijewski przez wiele lat pracował we Wrocławiu jako nauczyciel w Liceum Ogólnokształcącym, był też wykładowcą geografii w Liceum Pielęgniarstwa oraz Liceum Wojskowym. Przygotowywał do matury, a także wykładał metodykę nauczania geografii na Uniwersytecie Wrocławskim i w Studium Nauczycielskim.  W Kotle znajdziecie jej fragmenty, i serdecznie zapraszam do lektury.

Wracając do grzanki – jest to idealny napój na chłodne, deszczowe dni – więc na dzisiejszy wieczór będzie jak znalazł.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ szklanki spirytusu
  • 1 szklanka wrzącej wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło rozpuść w rondelku, wsyp cukier i mieszaj aż się rozpuści.
  2. Dodaj kakao, oraz połowę wody i mieszamy dokładnie.
  3. Zdejmij z ognia i wlej resztę wody oraz spirytus.
  4. Podawaj na ciepło.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz