Piersi kaczki to jeden z prostszych do wykonania przepisów. Po zamarynowaniu wymagają naprawdę niewielkiego nakładu zarówno czasu jak i pracy. Dzisiaj proponuję Wam wersję z czarnymi porzeczkami, które świetnie się komponują z kaczką.
No to smacznego…
SKŁADNIKI:
- 4 piersi z kaczki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- sól
- Skórę na piersiach ponacinaj na skos, tak aby utworzyć kratkę. Nacinając uważaj aby nie przeciąć mięsa, tylko samą skórę.
- Czosnek, listki tymianku oraz 1 łyżkę soli rozetrzyj w moździerzu.
- Każdą z piersi dokładnie natrzyj przyprawami, przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
- W tym czasie włącz piekarnik na temperaturę 200 stopni C.
- Rozgrzej dużą patelnię. Piersi układaj na patelni skórą do dołu i smaż tak długo, aż cały tłuszcz się wytopi. Następnie obróć i smaż na drugiej stronie jeszcze 5 minut.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń je dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz 10 minut.
SKŁADNIKI NA SOS PORZECZKOWY:
- 250 g porzeczek czarnych marki Poltino
- 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1-2 łyżki musztardy francuskiej
- W czasie smażenia do rondelka wlej 2-3 łyżki wytapiającego się spod kaczki tłuszczu.
- Do rondelka wsyp porzeczki, dodaj cukier lub ksylitol i smaż tak aby uzyskać konsystencję dżemu.
- Dodaj musztardę, dopraw solą i ewentualnie większą ilością cukru lub ksylitolu.
Podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub klusek śląskich.