ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIA

Zupa rybna z łososia

Ta zupa rybna powstała jako produkt uboczny podczas przyrządzania czegoś innego – o tym już za 72 godziny bo tyle musi toto leżakować w lodówce. Potrzebowałam kilogram fileta a ze sklepu wróciłam z ponad trzykilogramowym łososiem. Cena byłaby podobna jednak przy takim zakupie otrzymałam dodatkowo dzwonka na dwa obiady no i te resztki, które były bazą zupy: głowa, kręgosłup i brzuszki.

Zupa cudna i jak najbardziej godna polecenia.

SKŁADNIKI – ZUPA RYBNA:

  • łosoś (u mnie resztki: głowa, kręgosłup, brzuszki oraz jedno niewielkie dzwonko)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, jeden listek laurowy
  • koperek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa oczyścić. Głowę (bez oczu i skrzeli), kręgosłup, brzuszki (można też dodać jedno dzwonko) zalać około 1,5 litra wody dodać połowę warzyw i listek laurowy, posolić i gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie odchodzić od ości.
  2. Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać drobno pokrojoną łodygę selera oraz startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę i nadal smażyć na wolnym ogniu.
  3. Rybę oraz warzywa odcedzić na sitku, gdy lekko przestygnie obrać rybę.
  4. Ugotowane warzywa oraz część ryby zmiksować z wywarem na krem, następnie dodać podsmażone warzywa oraz pozostałe kawałki ryby. Wszystko podgrzać i doprawić solą oraz pieprzem.
  5. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.  Do zupy można podać grzanki.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz