Łosoś jest moją ulubioną rybą, chyba dlatego, że możliwości wymyślania potraw z jego udziałem są nieograniczone. Ten przepis to najprostsze, co można zrobić z tej ryby. Smażony łosoś podany z lekko czosnkowym szpinakiem świetnie będzie się komponował z pieczonymi batatami, pure ziemniaczanym lub frytkami.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – SMAŻONY ŁOSOŚ:
- 4 dzwonka łososia
- sól, pieprz
- posiekany koperek, opcjonalnie
- olej, do smażenia
SKŁADNIKI NA SZPINAK DUSZONY:
- 300 g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny, w tym czasiie przygotować szpinak.
- Szpinak opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, oprószyć solą i zeszklić, następnie włożyć szpinak. Dusić aż zmięknie, doprawić solą, a na koniec przełożyć do innego naczynia.
- Na patelni rozgrzać olej do smażenia ryby, włożyć dzwonka łososia, smażyć ok. 4 minuty, przewrócić i smażyć kolejne 4 minuty. Na koniec patelnię na chwilę przykryć przykrywką, w tym czasie na talerze rozłożyć szpinak, a następnie na wierzch ułożyć dzwonka łososia.