Uwielbiamy wszelkiego rodzaju pasty do chleba i bardzo często je przygotowujemy na kolację bądź śniadanie Do świeżutkich bułeczek, ale też chleba żytniego na zakwasie idealna będzie pasta łososiowo-twarogowa, z wędzoną na zimno rybą i koperkiem.
Dzisiaj będzie trochę mniej mojego gotowania, a więcej o pieczywie na przykład na śniadanie. Mieszkańcy Wrocławia z pewnością znają (jeśli nie, niech żałują) pieczywo z piekarni Biskupin. W piekarni tej zakochaliśmy się na początku naszego „życia” we Wrocławiu – pierwsza miłość to był chleb pszenny obsypany sezamem. Potem nadeszła era zdrowszego odżywiania, więc prym wiodły razowce z wszelkimi dodatkami – ja przepadałam za chlebem z orzechami. Jeden z najfajniejszych chlebków to Baltazar, próbowaliśmy chleba o tej samej nazwie z innych piekarni – podróby! Obecnie większość chlebów na nasze potrzeby piekę sama, ale jeśli kupujemy gotowy to tylko u nich.
Taki prawdziwy sobotni poranek, kiedy większość jeszcze śpi i rower. Było naprawdę uroczo, wracając zajechałam do mojej ulubionej piekarni – ktoś ostatnio powiedział, że sprzedają chleb IG – postanowiłam dowiedzieć się co to. Panie sprawdziły dokładny skład i niestety cukier był w produktach, więc odpuściłam. Będąc tam nie mogłam wyjść z pustymi rękoma. Na śniadanko moi współdomownicy mają świeżutkie bułeczki – ja polecam kornelki, pyszne podłużne bułeczki z ziarnami. Dla mnie będzie kromka chleba chrupkiego.
PASTA ŁOSOSIOWO-TWAROGOWA:
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 150 g białego sera
- koperek (można kilka gałązek, można nawet pół pęczka)
- sól
- opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE:
- Koperek posiekać.
- Ser rozgnieść w misce widelcem, następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i doprawić.
- Serwować z dowolnym pieczywem i na przykład pomidorkiem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
niedobre, ale sprobuje.
Ta pasta jest pyszna,nawet dla mojego dziecka ktore nie przepada za twarogiem. POLECAM!