PASTA ŁOSOSIOWO-TWAROGOWA

Uwielbiamy wszelkiego rodzaju pasty do chleba i bardzo często je przygotowujemy na kolację bądź śniadanie Do świeżutkich bułeczek, ale też chleba żytniego na zakwasie idealna będzie pasta łososiowo-twarogowa, z wędzoną na zimno rybą i koperkiem.

Dzisiaj będzie trochę mniej mojego gotowania, a więcej o pieczywie na przykład na śniadanie. Mieszkańcy Wrocławia z pewnością znają (jeśli nie, niech żałują) pieczywo z piekarni Biskupin. W piekarni tej zakochaliśmy się na początku naszego „życia” we Wrocławiu – pierwsza miłość to był chleb pszenny obsypany sezamem. Potem nadeszła era zdrowszego odżywiania, więc prym wiodły razowce z wszelkimi dodatkami – ja przepadałam za chlebem z orzechami. Jeden z najfajniejszych chlebków to Baltazar, próbowaliśmy chleba o tej samej nazwie z innych piekarni – podróby! Obecnie większość chlebów na nasze potrzeby piekę sama, ale jeśli kupujemy gotowy to tylko u nich.

Taki prawdziwy sobotni poranek, kiedy większość jeszcze śpi i rower. Było naprawdę uroczo, wracając zajechałam do mojej ulubionej piekarni – ktoś ostatnio powiedział, że sprzedają chleb IG – postanowiłam dowiedzieć się co to. Panie sprawdziły dokładny skład i niestety cukier był w produktach, więc odpuściłam. Będąc tam nie mogłam wyjść z pustymi rękoma. Na śniadanko moi współdomownicy mają świeżutkie bułeczki – ja polecam kornelki, pyszne podłużne bułeczki z ziarnami. Dla mnie będzie kromka chleba chrupkiego.

PASTA ŁOSOSIOWO-TWAROGOWA:

  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 150 g białego sera
  • koperek (można kilka gałązek, można nawet pół pęczka)
  • sól
  • opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Koperek posiekać.
  2. Ser rozgnieść w misce widelcem, następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i doprawić.
  3. Serwować z dowolnym pieczywem i na przykład pomidorkiem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz